Calendar ortodox 2 ianuarie. Este prăznuit Sfântul Serafim de Sarov

Calendar ortodox 2 ianuarie. Este prăznuit Sfântul Serafim de Sarov
Sfântul Serafim de Sarov. Sursa foto: doxologia.ro

Calendarul ortodox prăznuiește pe data de 2 ianuarie pe Sfântul Serafim de Sarov. Acesta s-a născut la 19 iulie 1759, în oraşul Kursk din Rusia, primind la botez numele de Prohor. La numai 3 ani de zile, Prohor a rămas orfan de tată, iar când a împlinit 17 ani a plecat să îmbrăţişeze viaţa monahală.

Sfântul Serafim de Sarov este prăznuit în calendarul ortodox pe data de 2 ianuarie

Tânărul Prohor a plecat la Lavra Pecerska de la Kiev. După un timp, îndrumat de Părintele Dositei din pustia Kitaev, a mers să îşi petreacă restul vieţii în Mănăstirea Sarovului. Pe 20 noiembrie 1778, tânărul Prohor a intrat în Mănăstirea Sarovului.

A primit numele de Serafim, iar un an mai târziu a fost făcut ierodiacon. În 1793, la 35 de ani, a fost ierotonit ieromonah,iar curând s-a retras într-o chilie, pe malul râului Sarovka.

”Dăruiţi-mi de dragul Domnului, cunoscutul remediu”

În anul 1810 s-a întors în mănăstire, unde timp de trei ani a suferit de o boală cumplită, hidropizie. Corpul său se umfla tot, din cauza reținerii apei în corp.

„M-am predat pe mine însumi adevăratului Doctor al sufletelor şi al trupurilor, Domnului nostru Iisus Hristos, şi Preacuratei Sale Maici. Dăruiţi-mi de dragul Domnului, cunoscutul remediu (Sfânta Euharistie).

Așadar, când a văzut că nu se vindecă deloc, Serafim a cerut Sfânta Împărtășanie, crezând că sfârșitul este aproape. Împărtăşit în chilia sa, Serafim se însănătoşi grabnic în urma apariţiei Maicii Domnului, înconjurată de Sfântul Petru şi Ioan Evanghelistul, care, arătând spre cel ce zăcea în pat a zis: „El este unul dintre ai noştri”, atingând cu sceptrul său şoldul drept al bolnavului. Imediat, toată apa din corpul lui Serafim s-a scurs, iar acesta și-a revenit.

În data de 2 ianuarie 1833, Sfântul Serafim de Sarov a murit, în timpul rugăciunii. A fost găsit în genunchi, cu mâinile încrucişate pe piept în faţa icoanei Maicii Domnului. Canonizarea sa a fost săvârşită în anul 1903, la 70 de ani de la trecerea la cele veşnice.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×