Calendar ortodox: sâmbătă, 23 noiembrie 2019, este pomenit Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru (Vâlcea)

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
22/11/2019, 14:18
Calendar ortodox: sâmbătă, 23 noiembrie 2019, este pomenit Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru (Vâlcea)
Sfântul Antonie de la Iezeru, pomenit pe 23 noiembrie de Biserica Ortodoxă Română. Sursa foto: doxologia. Colaj realizat de Fanatik

În calendarul ortodox de mâine, 23 noiembrie 2019, este menționat Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru (Vâlcea), un sfânt român trecut cu cruce neagră. Pe lângă acesta, Biserica îi mai amintește și pe Sfinții Ishirion Episcopul, Sisinie Mărturisitorul, Elen, episcopul Tarsului și Grigorie.

Calendar ortoxo 23 noiembrie: Cine a fost Sfântul Antonie de la Iezeru

Sfântul Cuvios Antonie a iubit nespus țara noastră și pe Dumnezeu, chiar dacă era aromân, originar din orașul elen Ianina. Există și date istorice care spun că Antonie era cât se poate de român și că s-ar fi născut într-o familie de creștini dintr-un sat oltenesc, deci informațiile privind originea acestui sfânt sunt contradictorii.

Ce se știe sigur este că acesta a viețuit în Țara Românească în timpul domniilor lui Matei Basarab și a lui Constantin Brâncoveanu. Antonie a fost impresionat de tânăr de viața monahală, fapt pentru care a trăit alături de ceilalți călugări în schiturile de la Iezeru.

Rugăciune scurtă către Antonie de la Iezeru

După ce a văzut orânduielile de la mai multe mănăstiri și viața aspră pe care o duceau călugării, Sfântul Cuvios Antonie a vrut să demonstreze și mai multă loialitate față de Dumnezeu și s-a izolat în peștera unui munte de lângă schitul Iezeru, munte cu același nume, scrie creștinortodox.ro.

Acesta a construit singur o biserică, iar oamenii îl iubeau mult pentru că se îngrijea de ei. Locșorul construit de Antonie pentru credincioși a fost ulterior sfințit de Episcopul Ilarion al Râmnicului, după ce l-a vizitat.

A trăit până la vârsta de 92 de ani și a stat în sihăstrie timp de 28 de ani. A trecut la cele veșnice pe 23 noiembrie 1719. Sfântul Antonie de la Iezeru a fost trecut în calendarul ortodox în urma Sinodului Bisericii care a avut loc pe 20 iunie în 1992.

Iată și o scurtă rugăciune pe care o poți spune către Antonie de la Iezeru: „Purtătorule de dumnezeiescul dor al rugăciunii neîncetate, Sfinte Părinte Noule Antonie, povăţuitorule al călugărilor, ajutătorule al celor din nevoi şi făcătorule de minuni, locuitorul raiului celui de sus, dar nedespărţit de cei de jos, roagă pe Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască nouă pace şi mare milă”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×