Calendar ortodox, vineri, 22 noiembrie 2019. Sfinții Apostol Filimon, Onisim și Arhip. Sfânta Muceniță Cecilia

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
21/11/2019, 16:46
Calendar ortodox, vineri, 22 noiembrie 2019. Sfinții Apostol Filimon, Onisim și Arhip. Sfânta Muceniță Cecilia
Cine sunt trei sfinți care sunt cinstiți de Biserica Ortodoxă. Sursa foto: ziarullumina.ro

Credincioșii din întreaga lume îi sărbătoresc mâine pe cei trei sfinți care au trăit în vremea împăratului Nero: Filimon, Onisim și Arhip. Acești sfinți au pătimit pentru Isus Hristos în Kolasia și au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel. Fiind vineri este și zi de post.

Calendar ortodox pentru ziua de vineri, 22 noiembrie 2019

Sinaxarul spune că Sfinții Filimon, Onisim și Arhip și-au înălțat rugăciunile către Dumnezeu în Sfânta Biserică alături de ceilalți creștini. În momentul în care se rugau au năvălit asupra lor mai mulți închinători de idoli, dar singurii care au rămas în Biserică au fost numai Filimon și soția sa Apfia, Arhip și Onisim. Ceilalți credincioși au fugit în timp ce păgânii i-au luat pe sfinți și i-au dus la Artoklis, făcătorul de pâine al Efesului.

Sfântul Arhip a fost umilit și bătut aspru. Persoanele care treceau pe lângă trupul acestui sfânt îl străpungeau cu cuțitele pe corp. Sfântul Filimon a fost bătut și el fără milă și a fost lovit cu pietre de necredincioși. Aceeași moarte a suferit-o și Sfânta Apfia, soția lui Filimon. Sfântul Onisim a avut aceeași soartă ca și ceilalți trei sfinți. După moarte cei patru sfinți au trecut cu sfinții către Dumnezeu.

Cine a fost Sfânta Muceniță Cecilia

Biserica Ortodoxă o cinstește pe 22 noiembrie și pe Sfânta Muceniță Cecilia care s-a născut la Roma din părinți cinstiți și bogați. Cecilia a crezut încă de mică în Hristos punându-și în gând să nu se căsătorească niciodată. Dorind să-și păstreze curată fecioria Cecilia ar fi vrut să o închine Mirelui Hristos Dumnezeu, dar părinții săi aveau alte planuri. Părinții fecioarei au logodit-o cu un tânăr de neam bun, dar necredincios pe nume Valerian.

Sfânta Cecilia a fost osândită la moarte prin tăirea capului, dar sabia care i-a atins gâtul doar a rănit-o ușor, fără să o ucidă. Rănile sale au sângerat foarte mult, iar după trei zile Sfânta Cecilia s-a dus la Domnul. Sfintele moaște ale acestei sfinte se odihnesc la Roma, în Biserica închinată ei.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×