Calendar ortodox pentru 8 decembrie 2019. Este pomenit Sfântul Patapie în Duminica Tămăduirii femeii gârbove

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
07/12/2019, 15:47
Calendar ortodox pentru 8 decembrie 2019. Este pomenit Sfântul Patapie în Duminica Tămăduirii femeii gârbove
Sfântul Patapie, pomenit în calendarul ortodox pe 8 decembrie 2019. Sursa foto: doxologia.ro

În calendarul ortodox de mâine, 8 decembrie 2019, este pomenit Sfântul Patapie. În Biserica Ortodoxă este Duminica Tămăduirii femii gârbove, aceasta fiind predica pe care preoții o vor da la fnalul slujbei.

Calendar ortodox 8 decembrie: Cine a fost Sfântul Patapie din Egipt

Sfântul Cuvios Patapie, cel pomenit mâine, a viețuit în secolul al VII-lea. S-a născut în Tebaida Egiptului și, încă din frageda-i tinerețe, văzând toate deșertăciunile în care se afundau oamenii, a luat calea credinței.

A devenit pustnic prin locurile aride ale Egiptului, cea mai mare hrană a sa fiind credința și slava pe care le avea față de Mântuitorul Iisus Hristos și Tatăl Ceresc.

Predica zilei de mâine: tămăduirea femeii gârbovite

A ajuns cu trecerea anului la Constantinopol, acolo unde și-a construit o colibă mică lângă Biserica Vlaherne. Acolo i-a ajutat din postura de monah pe foarte mulți oameni care voiau să ajungă pe calea corectă a vieții.

Pe 8 decembrie, în bisericile creștin-ortodoxe se spune predica femeii gârbove cea tămăduită. Preoții amintesc de o tânără de optsprezece ani care era gârgbovită și la propriu și la figurat, vindecată în cele din urmă de Fiul lui Dumnezeu.

„Fiecare dintre voi nu dezleagă, oare, sâmbătă boul său, sau asinul de la iesle, și nu-l duce să-l adape? Dar aceasta, fiică a lui Avraam fiind, pe care a legat-o satana, iată de optsprezece ani, nu se cuvenea, oare, să fie dezlegată de legătura aceasta, în ziua sâmbetei?”, este o parte a predicii de mâine.

„Și zicând El acestea, s-au rușinat toți cei ce erau împotriva Lui, și toată mulțimea se bucura de faptele strălucite săvârșite de El”, este continuarea pasajului din Luca, 13, versetele 10-17.

Luni, pe 9 decembrie, Biserica Ortodoxă cinstește o zi dedicată Fecioarei Maria, una dintre cele mai importante zile dinaintea Crăciunului. Este vorba despre zămislirea Sfintei Fecioare Maria.

Și în zilele următoare, pe 10 și 11, vor avea loc pomeniri ale unor sfinți importanți. Pe 10 decembrie sunt sărbătoriți Mucenicii Mina, Ermoghen și Eugraf, iar pe 11 decembrie este pomenit Sfântul Daniel Stâlpnicul.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×