Crăciun pe rit vechi 2019: Cine săbătorește în România și ce tradiții și superstiții se respectă

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
07/01/2019, 08:38
Crăciun pe rit vechi 2019: Cine săbătorește în România și ce tradiții și superstiții se respectă
Astăzi se sărnbătorește Crăciunul pe rit vechi! Iată tradițiile și superstiiile

Astăzi de sărbătorește Crăciunul pe rit vechi în România! Iată ce tradiții trecuie să respecate credincioșii în Ajun, dar și în ziua cea sfântă. Ortodocșii de rit vechi petrec azi pentru cea mai importantă sărbătoare. Duminică, 6 ianuarie, sârbii s-au bucurat de frumoasa seară de Ajun.

″În fiecare casă cel mai bătrân din familie merge şi aduce din pădure, i se spune badniac, adică ajunul, şi cel mai tânăr, bărbat, dacă nu este bărbat, atunci cea mai în vârstă femeie.” Obiceiurile pentru cei care sărbătoresc pe rit vechi au o simbolistică aparte.  Norocoșii sunt copilașii care se pot bucura pentru a doua oară de cadourile lui Moș Crăciun.

Crăciun pe rit vechi 2019: Cine respectă tradițiile și supertițiile?

Cei care serbează Crăciunul pe rit vechi sunt sârbii. Cu toate că Biseric Ortodoxă a trecut la calendarul nou pe 1 octombrie 1924, încă mai există oameni care îl respectă pe cel vechi. Înainte de Hristos au existat două feluri de a se calcula timpul pe parcursul unui an: unul al egiptenilor – care era mai corect, dar nici el perfect – de 365 zile, altul, al romanilor, care era de 355 zile. Insa, ramanea anual o diferenta de timp de zece zile intre aceste doua sisteme, si chiar intre fiecare dintre ele si calendarul solar.

Astăzi se serbează Crăciunul pe rit vechi!
Astăzi se serbează Crăciunul pe rit vechi!

Sârbii din Timișoara au sărbătorit ieri Ajunul Crăciunului, iar astăzi, ziua ce amare. Aceștia țin tradiția de a arde un trunchi de stefar chiar în curțile bisericilor. În Arad, zeci de credincioși au făcut și ei un foc mare în bisericile sârbești, flăcările anunță cât de bun va fi anul. Dacă flăcările se înalță cât mai mult spre cer, Noul An va fi pe atât de bun.  “Acest foc al Badniacului care simbolizează în primul rând focul din peştera în care s-a născut domnul nostru Iisus Hristos şi focul credinţei noastre, aşa să încălzească pe toţi cei cu inima curată şi să îi îndrepte spre lucrurile care ne unesc şi nu spre lucruri care ne despart”, a declarat Marcov Maricov, vicar.

Tradiții pentru Crăciunul de rit vechi:

  • Picioarele mesei trebuie legate cu un lanț
  • Sârbii aprind o creangă de stejar
  • Sub fețele de masă se pun bani și fân
  • Basarabenii udă mâncarea cu vin și vodcă
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×