Calendar ortodox, miercuri, 9 octombrie. Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu, fratele Sfântului Apostol Matei

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
08/10/2019, 14:47
Calendar ortodox, miercuri, 9 octombrie. Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu, fratele Sfântului Apostol Matei
Sfântul Apostol Iacob de la Alfeu a fost fratele Sfântului Apostol Matei. Sursa foto: ortodox.md

Biserica Ortodoxă îl cinstește miercuri, 9 octombrie 2019, pe Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu. Credincioșii merg la Biserică în această zi de sărbătoare fiind și zi de post. Sfântul Apostol Iacob a fost fratele vameșului și evanghelitului Sfântul Apostol Matei, iar tatăl lor se numea Alfeu.

Calendar ortodox pentru ziua de 9 octombrie. Cine a fost Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu

Calendarul ortodox îl cinstește în ziua de 9 octombrie pe unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Isus Hristos. Este vorba de Sfântul Apostol Iacob, fratele unuia dintre cei mai cunoscuți Apostoli, Sfântul Apostol Matei. Cei doi frați fac parte dintre cei 12 Apostoli care l-au văzut pe Isus Hristos. Apostolii propovăduiau Tainele, urmau pașii lui Hristos și îi aduceau pe calea cea dreaptă pe toți cei rătăciți.

Sfântul Apostol Iacob a sfărmat mulți idoli, a gonit din sufletele oamenilor duhurile necurate și viclene și a tămăduit nenumărate boli. Iacob a îndreptat viețile multor oameni pe care i-a adus pe calea cea dreaptă și a semănat în inimile oamenilor dreapta credință. Fratele Apostolului Matei a călătorit prin multe țări unde a semănat ”sămânța dumnezeiască” și a adunat spicele mântuirii omenești. Datorită lucrării sale au fost construite biserici și au fost hirotonisiți preoți și episcopi.

Ce minuni a făcut Sfântul Apostol Iacob
Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu a fost răstignit pe cruce la fel ca Hristos. Sursa foto: doxologia.ro

Condacul Sfântului Apostol Iacob al lui Alfeu

Sfântul Apostol Iacob a fost pironit pe cruce la fel ca Hristos și și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Tot în această zi Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Cuvioși Andronic și Atanasia, soția lui, A dreptului Avraam și a nepotului său, Lot, Sfintei Mucenițe Poplia, Sfântului Cuvios Petru, Sfântului Mucenic Ignatie Athonitul, precum și Icoanei Maicii Domnului-Potolește întristările noastre.

Acesta este condacul Sfântului Apostol Iacob al lui Alfeu. Mai jos am redactat glasul 2 numit „Pe cea întru rugăciuni…”. „Ca pe un Luceafăr, ce lumi­nează toată făptura, pe însuşi văzătorul lui Hristos şi de Dum­nezeu grăitorul, Apostolul Iacob, cu cân­tări să-l lăudăm, cinstind astăzi prăznuirea lui; că se roagă pururea pentru noi toţi”.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×