Calendar ortodox miercuri, 24 iulie 2019. Biserica o pomenește pe Sfânta Hristina

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
23/07/2019, 15:38
Calendar ortodox miercuri, 24 iulie 2019. Biserica o pomenește pe Sfânta Hristina
Calendar ortodox 24 iulie 2019. Sfânta Hristina este sfânta zilei. Sursa foto: doxologia.ro

În calendarul ortodox de miercuri, 24 iulie 2019, Biserica o pomenește pe Sfânta Hristina. Tot în aceeași zi sunt amintiți și Sfînții Mucenic Capiton, Imeneu, Ermoghen, Teofil din Zachint și Atanasie din Chiont. Tot în ziua de miercuri, 24 iulie 2019, creștinii rostesc cea mai puternică rugăciune către sfânta zilei, Hristina.

Calendar ortodox 24 iulie 2019: Cine a fost Sfânta Hristina

Conform calendarului ortodox din 24 iulie publicat de creștinortodox.ro., Sfânta Hristina a trăit în perioada împăratului Sever (care a domnit între 193 și 211 după Hristos). Aceasta a fost fiica reprezentantului imperial al Cetății Tir (Libanul de azi), acolo unde Mucenica s-a și născut. Hristina a trăit de mică în condiții extrem de stricte. Tatăl a închis-o într-un turn pentru că era deosebit de frumoasă.

Minoră fiind, tatăl acesteia, pe nume Urban, a vrut să o protejeze de privirile curioase ale bărbaților cetății până la vârsta majoratului. Hristina descoperă credința creștină și începe să se dezică de închinarea la idoli. Sfânta Hristina se roagă lui Dumnezeu și distruge toate statuile cu idolii din turn, ceea ce îi aduce apoi o serie de probleme chiar cu familia.

calendar ortodox 24 iulie 2019
Sfânta Hristina a trăit în cetatea Tir (Libanul de azi). Sursa foto: doxologia.ro

Cum a murit Sfânta Hristina

Tatăl a pedepsit-o pentru distrugerea statuilor și a închis-o într-o temniță fără hrană și fără lumină, plină de șobolani și gândaci. Hristina a rezistat datorită îngerilor care o vizitau și o hrăneau. A fost aspru chinuită de tatăl ei, însă în ciuda tuturor necazurilor, ea nu a renunțat niciodată la dragostea față de Dumnezeu.

Văzând că nu pățește nimic și nu moare de foame, oamenii cetății au aruncat-o în mare, însă marea i-a fost scăldătoarea propriului ei botez, spun cărturarii vremurilor. Un nor luminos și un glas din Ceruri au apărut deasupra tinerei, semn că s-a făgăduit sfântul botez al celei care a renunțat la idoli.

Tatăl ei a murit apoi, iar înlocuitorul acestuia în cetatea libaneză a supus-o la rându-i chinurilor. Tânăra nu a mai rezistat și a murit în cele din urmă prin tăierea cu o sabie. Iată mai jos cea mai puternică rugăciune către Sfânta Hristina din Tir.

„Mieluşeaua ta, Iisuse, Hristina, strigă cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc, şi spre Tine căutând mă chinuiesc, şi împreună mă răstignesc, şi împreună mă îngrop cu botezul Tău, şi pătimesc pentru Tine, că să şi împărăţesc întru Tine, şi mor pentru Tine, că să viez întru Tine, ci ca pe o jertfă fără prihană primeşte-mă pe mine, ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuieşte sufletele noastre”, este scurta rugăciune către Hristina.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×