Calendar ortodox, marți, 23 iulie. Aducerea moaștelor Sfântului Foca

Catalin Nae    Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
22/07/2019, 17:02
Calendar ortodox, marți, 23 iulie. Aducerea moaștelor Sfântului Foca
Calendar ortodox, marți, 23 iulie, Aducerea moaștelor Sfântului mucenic Foca. Sursa foto: crestinortodox.ro

Biserica Ortodoxă sărbătorește marți, 23 iulie, Aducerea moaștelor Sfântului Mucenic Foca din Sinope la Constantinopol în anul 403. Sfântul Foca este cinstit de credincioși în fiecare an pe 22 septembrie.

Calendar ortodox, marți, 23 iulie. Viața Sfântului Mucenic Foca

Sfântul Mucenic Foca a trăit în vremea împăratului Traian, în Sinope. Când dregătorul cetății Sinope a aflat că Foca se închină lui Hristos a trimis ostașii să-l ucidă. Sfântul Foca era în grădină când au venit ostaștii, i-a pus la masă unde le-a adus mâncăruri bogate, le-a dat de băut și le-a promis că a doua zi în zori le va spune unde îl găsesc pe Foca. În noaptea respectivă mucenicul Foca n-a închis ochii, s-a dus în grădină unde și-a săpat mormântul, a împărțit mâncare și haine săracilor și s-a rugat. Dimineața când ostașii au întrebat unde e Foca, el a răspuns: ”Eu sunt!”. Ostașilor nu le-a venit să creadă, dar tot au îndeplinit porunca dregătorului păgân.

Sfântul mucenic Foca este unul dintre cei patru Foca pomeniți de sinaxar. Sfântul Foca a fost spânzurat de ostașii trimiși de împăratul Traian. Apoi Sfântul Foca a fost strujit și băgat în var. A fost pus într-o baie foarte fierbinte și rugându-se și-a dat sufletul în mâinile Domnului.

Marți, 23 iulie creștinii sărbătoresc Aducerea moaștelor Sfântului Foca
Marți, 23 iulie are loc cinstirea moaștelor Sfântului mucenic Foca. Sursa foto: doxologia.ro

Condac la sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca

Glasul 6. Plinind rânduiala cea… Ca un arhiereu ai adus jertfa, părinte şi mai pe urmă jertfă vie te-ai adus pe tine însuţi pentru Hristos Dumnezeu, mărturisind după lege, întărindu-te de la îngeri şi moartea voind, fiind împreună cu cei ce-ţi grăiesc ţie: vino, Sfinte Mucenice Foca, cu noi şi nimeni împotriva noastră.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×