Calendarul ortodox prăznuiește pe data de 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului. Acesta este primul praznic din Anul bisericesc, care incepe la 1 septembrie. Fecioara Maria s-a născut din părinți foarte înaintați în vârstă, Ioachim și Ana, ca rod al rugăciunii lor.
Calendarul ortodox prăznuiește pe 8 septembrie Nașterea Maicii Domnului
Tatăl ei era din semintia lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron. Sfânta Scriptură nu ne oferă informații despre Naşterea Maicii Domnului. Acest eveniment este relatat numai de Tradiția Bisericii, consemnată în cărțile de cult și în unele scrieri, precum Protoevanghelia lui Iacov, din secolul al II-lea.
Născută în chip firesc din Drepții Ioachim și Ana, Maica Domnului a fost și rodul rugăciunilor părinților ei. Ea va fi cea aleasă să dăruiască trup de om lui Dumnezeu-Fiul, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
Casa în care a copilărit Fecioar Maria poate fi văzută și astăzi
În centrul Nazaretului de astăzi se arată locul unde a trăit odinioară Sfânta Fecioară Maria cu familia sa. În Nazaretul de astăzi este o mare catedrală a Bunei Vestiri, cea mai mare din oraș, iar în centrul ei este un grilaj. Se coboară câteva trepte și acolo se păstrează și astăzi căsuța sfinților ei părinți, Ioachim și Ana.
Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este prezentă și la copti si la sirieni, separați de Biserica Ortodoxa dupa al patrulea sinod ecumenic, ceea ce denotă că începutul ei trebuie pus între sinodul trei ecumenic (431) și sinodul al patrulea (451).
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Aceasta sărbătoare a fost adoptată în Apus în vremea papei Serghie I (687-701). Condacul și Icosul acestui praznic au fost alcătuite de Sfântul Roman Melodul în secolul al VI lea. Canonul care se cântă la slujba Utreniei a fost compus de Sfântul Ioan Damaschin.
Tot astăzi, facem pomenirea:
– Sfinților frați după trup Ruf și Rufian;
– Sfântului Sever;
– Sfântului Artemidor;
– Sfântului nou Mucenic Atanasie;
– Icoanei Maicii Domnului din Kursk;