Calendar ortodox 8 aprilie. Pomenirea sfinților Apostol Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
07/04/2019, 15:43
Calendar ortodox 8 aprilie. Pomenirea sfinților Apostol Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis GALERIE FOTO
Calendar ortodox 8 aprilie

Conform calendarului creștin ortodox, azi, 8 aprilie, se face pomenirea sfinților Apostol Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis, unii din cei șaptezeci care s-au propovăduit cuvântului Mântuitorului. Irodion a slujit tuturor sfinților apostoli. Azi,duminică, se mai prăznuiește și preacuviosul părinte al nostru Celestin papă al Romei, sfântul Pavsilip, cares-a săvârșit cu pace și sfântul nou mucenic Ioan Corăbierul, care a suferit din cauza muceniciei în insula Cos la anul 1669.

Calendar ortodox pentru duminică, 8 aprilie

După ce Irodion a fost hirotonit de către preoți și i-a învățat pe mulți păgâni credința în Hristos. Agav, care a luat brâul lui Pavel, s-a legat la mâini și la picioare și a proorocit: acestea zice Duhul cel Sfânt:

„Pe omul al cărui brâu este acesta, aşa îl vor lega în Ierusalim iudeii, şi-l vor bate cu răni, ceea ce s-a şi întâmplat, că nu numai l-au legat, ci au ispitit a-l şi omorî. Şi după aceea acest Agav a propovăduit în partea lumii ce i-a venit.” Ruf, pomenit de apostoli în Epistola către Romani, a urma să fie în locul precedentului episcop al cetății Tebei, care este în Grecia.

Calendar ortodox 8 aprilie
Calendar ortodox 8 aprilie

Cântarea a 4-a, Troparul sfinților Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Aincrit și Ermis

Pus-ai spre noi dragoste tare Doamne, că pe Unul-Născut Fiul Tău pentru noi la moarte L-ai dat. Pentru aceasta strigăm Ţie, mulţumind: Slavă Puterii Taie, Doamne.
Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Prin limba voastră, aducând credincioşilor vindecare Dumne­zeiască, pământul cel rău al păgânătăţii l-aţi dat surpării şi aţi zidit sufletele în credinţă. Pentru aceea sunteţi fericiţi, înţelepţilor.
Stih: Sfinte Apostole Irodion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cetatea Patra luminat s-a îmbrăcat cu putere prin tine, Fericite Apostole Irodion, că întâi tu ai împodobit scaunul ei, luminându-te cu Dumnezeieşti revărsări de Lumină ale Duhului Sfânt.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cetatea Patra s-a îmbogăţit cu adevărat avându-te cetăţean mare, Fericite Irodion, care ai mutat-o pe dânsa către Sionul cel de sus. Pentru aceea te cinsteşte cu cântări Dumnezeieşti.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Prin cuvânt Sfinţit ai zămislit pe Cuvântul Tatălui, Care mântuieşte de toată necugetarea pe oameni, Născătoare de Dumne­zeu, Fecioară. ‘
Pentru aceasta totdeauna te mărim cu mare glas, prin cuvinte Dumnezeieşti.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×