Calendar ortodox 7 martie: Mucenicii Efrem, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Elpidie, Capiton şi Eterie

Raluca Ogaru    Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
06/03/2019, 20:14
Calendar ortodox 7 martie: Mucenicii Efrem, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Elpidie, Capiton şi Eterie GALERIE FOTO
Ce se prăznuiește azi, 7 martie?

Potrivit calendarului creștin ortodox, astăzi, 7 martie, se păznuiesc mucenicii episcopi din Cherson: Efrem, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Elpidie, Capiton şi Eterie. Aceștia au trăit pe vremea împăratului Dioclețian, care a fost episcopul Ierusalimului. Mucenicii au fost trimiși de acesta către părinții purtători de cuvântul Domnului la taurosciţilor: Efrem în Sciţia, iar Vasilevs în Cherson. „Aprinzându-ţi mintea de Focul Cel Dumnezeiesc, Praînţelepte Vasilevs, ca un păs­tor preabun, ai ars materia ne­credinţei în Dumnezeu. Cu Lumina Duhului, măriţilor, aţi atras la lumina Preasfân­tului Botez pe cei ce se găseau în întunericul celor cumplite. Cărările tale îndreptându-se către Dumnezeu, Sfinte Vasilevs, cu harul ai întors pe toţi din calea rătăcirii către cunoştinţa de Dumnezeu.”

Calendar ortodox 7 martie: Mucenicii Efrem, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Elpidie, Capiton şi Eterie

Mucenicii au găsit și s-au rugat pentru toată lumea. Vasilevs a ajuns la cetate și i-a propovăduit îndreptarea vieții și schimbarea credinței păgâne. Partenon era peștera în care s-au strâns și au făcut obiceiurile părințești și ale credinței. Fericitul Efrem s-a propovăduit pe Hristos în locul în care a fost prins, iar mai apoi i-a fost tăiat capul. După săvârșire, au venit la Cherson au venit: Evghenie, Agatodor şi Elpidie care au fost trimiși de episcop să vestească mântuire.

Calendar creștin ortodox 7 martie
Calendar creștin ortodox 7 martie

Rugăciune pentru sfinți mucenici din Cherson

Adâncul Mării Roşii, cu picioare neudate l-a trecut pedestru Israel cel de demult; cu mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustiu a biruit.

Stih: Sfinţilor Părinţi, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Dumnezeieşti revărsări de lumină fiind îmbrăcaţi, muce­nicilor, izbăviţi din negura pati­milor pe cei ce cu dreaptă cre­dinţă cinstesc pururea prazni­cul vostru cel purtător de lumi­nă şi preastrălucit.

Stih: Sfinţilor Părinţi, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cuvântul lui Dumnezeu Întrupându-Se, păstori preastrăluciţi v-a arătat pe voi, cuvioşilor, ca să vestiţi Dumnezeirea Lui celor rătăciţi şi primejduiţi de necunoştinţă.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×