Calendar ortodox, 28 februarie. Sfântul Mucenic Proteriu, arhiepiscopul Alexandriei

Raluca Ogaru    Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
27/02/2019, 18:05
Calendar ortodox, 28 februarie. Sfântul Mucenic Proteriu, arhiepiscopul Alexandriei GALERIE FOTO
Calendar ortodox, 28 februarie. Este pomenit Sfântul Mucenic Proteriu

Calendar ortodox, 28 februarie. Creștinii ortodocși îl pomenesc în această zi pe Sfântul sfințitul Muncenic Proteriu, arhiepiscopul Alexandriei. Tot astăzi este pomenit și preacuviosul părinte Vasile, cel ce a pătimit împreună cu Sfântul Procopiu.

Creștinii îl mai pomenesc și pe Sfântul Muncenic Nestor, care a trăit pe vremea împăratului Deciu şi a ighemonului Publiu, în Perga Pamfiliei. Pentru că Îl cinstea pe Hristos, a fost prins și răstignit, dar el a strigat cu glasuri de mulțumire spre Dumnezeu, întărindu-i pe credincioși, apoi și-a dat duhul.

Calendar ortodox, 28 februarie. Este pomenit Sfântul Mucenic Proteriu

Calendar ortodox, 28 februarie. Potrivit sinaxarului calendarului ortodox, „acest fericit a fost preot al Bisericii din Alexandria. Şi adunându-se cu alexandrinii ce veniseră în Constantinopol şi mult nevoindu-se împreună cu sfinţii părinţi împotriva eresurilor a fost pus de sobor episcop al Alexandriei. Partizanii lui Eutihie şi ai lui Nestorie, revoltându-se şi ameninţând că vor opri aducerea grâului la Alexandria, evlaviosul împărat Marcian, a poruncit să ducă grâul nu la Alexandria, ci la Pedusia, folosindu-se de plutirea pe Nil. Pentru aceasta alexandrinii pierind de foame, au pus mijlocitor către împăratul, pe arhiereu, la ale cărui mijlociri plecându-se împăratul, iarăşi a poruncit să se pogoare grâul la Alexandria.

Iar după săvârşirea din viaţă a prea evlaviosului împărat Marcian, un oarecare Timotei, supranumit Eluros, pândind într-o noapte întunecoasă şi ducându-se la chiliile monahilor, pe la miezul nopţii, zicea despre sine că este înger, şi le poruncea să se depărteze de împărtăşirea cu Proteriu. Şi ei, ca nişte oameni simpli, lăsându-se înşelaţi, au ridicat tulburarea împotriva arhiereului, care, fugind, a văzut pe dumnezeiescul prooroc Isaia zicându-i: întoarce-te şi eu aştept ca să te primesc pe tine.

Sfântul Mucenic Proteriu
Sfântul Mucenic Proteriu

Cu aceasta i s-a arătat silnica lui moarte. Căci întorcându-se şi intrând în dumnezeiasca colimvitră, acolo a fost spintecat de aceia cu trestii ascuţite. Apoi în locul lui Proteriu, a fost hirotonit Timotei, care îi înşelase şi pe care l-au suit în scaunul arhieresc. Iar Leon cel Mare, care a împărăţit după Marcian, fiind înştiinţat de aceasta, a poruncit ca Timotei să fie dat în stăpânirea episcopilor ca să-l judece canoniceşte. Şi aceia dezbrăcându-l de cinstea arhierească, l-au surghiunit la Gangra; iar pe mirenii ce fuseseră părtaşi la uciderea lui Proteriu, pedepsindu-i împăratul, cu bătăi şi cu închisori şi cu ciuntiri de mădulare, a poruncit să fie hirotonit episcop al Alexandriei un alt Timotei, dreptcredincios, supranumit Salofachiolul. Şi aşa a luat sfârşit cearta de acolo.”

Creștinii îl pomenesc pe Sfântul părinte Vasile

Pe 28 februarie mai este pomenit preacuviosul părinte Vasile, care a trăit pe vremea împărăţiei lui Leon Isaurul, luptătorul împotriva sfintelor icoane. S-a făcut monah și a stat cu hotărâre împotriva sfărâmătorilor de icoane. A fost prins, chinuit și băgat în temniță. După moartea împăratului, a fost scos din temniță și i-a îndreptat pe oameni spre dreapta credință.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×