Calendar ortodox 4 ianuarie 2019. Prima zi aliturgică a anului. Ce înseamnă asta

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
03/01/2019, 16:14
Calendar ortodox 4 ianuarie 2019. Prima zi aliturgică a anului. Ce înseamnă asta GALERIE FOTO
Calendar ortodox 4 ianuarie 2019

Pe 4 ianuarie 2019 este prima zi aliturgică din acest an. Conform Calendarului Ortodox, în aceeaşi zi mai are loc şi prăznuirea Soborului Sfinților 70 de Apostoli. Zilele aliturgice sunt cele în care nu este oficiată în Biserici slujba Sfintei Liturghii, în care se face meditaţie profundă, sunt zile de rugăciune şi de bucurie spirituală.

Zilele aliturgice de pe parcursul anului sunt Vinerea Patimilor, luni și marți din prima săptămâna a Postului Paștelui, miercuri și vineri din Săptămâna Brânzei, vinerea dinaintea Crăciunului și a Bobotezei, când aceste praznice cad duminică sau lunea, atunci când se fac slujbele Ceasurilor și Vecernia.

Calendar ortodox 4 ianuarie 2019

Se spune că aceşti 70 de apostoli au fost aleşi prin putere dumnezeiască şi trimişi în toată lumea pentru a-i ajuta pe oameni să nu fie înşelaţi şi să se întoarcă către Dumnezeu. După cum este arătat în pomenirea fiecăruia dintre sfinţi, toţi s-au arătat în diferite chipuri pentru a le arăta adevărul credincioşilor: „Aceşti şaptezeci de apostoli, fiind aleşi de puterea dumnezeiască, au fost trimişi în toată lumea ca să smulgă pe oameni din înşelăciunea şi nebunia idolească, şi să-i întoarcă la cunoştinţa cinstirii de Dumnezeu. Pentru aceasta, toţi s-au nevoit în multe feluri şi chipuri pentru adevăr şi s-au mutat la Domnul, aşa cum se arată la pomenirea fiecăruia”, se arată în Sinaxar.

Calendarul ortodox al anului 2019
Calendarul ortodox al anului 2019

Pe 4 ianuarie mai au loc pomenirea cuviosului părintelui nostru Teoctist, egumenul locaşului din Cucumia Siciliei, care în pace s-a săvârşit, pomenirea celor şase sfinţi mucenici, care cu pace s-au săvârşit, pomenirea sfinţilor mucenici Zosima Monahul şi Atanasie Comentarisiul, pomenirea cuvioasei Apolinaria, cea din Sinclit, pomenirea cuviosului părintelui nostru Eftimie cel nou, care odihneşte aproape de Sfântul Mochie, pomenirea cuviosului Eftimie, egumenul Mănăstirii Vatoped, care a înfruntat pe împăratul Mihail latinofonul şi pe patriarhul Becul, şi care s-a săvârşit înecat;

Pomenirea celor doisprezece monahi din Mănăstirea Vatoped, care împreună cu Eftimie au înfruntat pe latinofonii mai sus numiţi, şi care prin sugrumare s-au săvârşit, pomenirea Sfinţilor Mucenici Hrisant şi Eufimia, cei ce odihnesc aproape de Sfântul Acachie, pomenirea Sfântului noului Mucenic Onufrie, care a mărturisit în Chio la anii 1818, se arată în Calendar Ortodox.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×