Calendar ortodox 30 decembrie! Mare sărbătoare a creştinilor

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
29/12/2018, 16:49
Calendar ortodox 30 decembrie! Mare sărbătoare a creştinilor GALERIE FOTO
Sfânta Anisia cea din Tesalonic

Pe 30 decembrie, în prima zi de duminică după Crăciun, creştinii pomenesc mai mulţi sfinţi şi, printre aceştia, Sfânta Anisia cea din Tesalonic, Cuvioasei Teodora cea din Cezareea sau a Sfântului Mucenic Fileter.

Conform calendarului creștin ortodox, „Sfânta Muceniţă Anisia era din Tesalonic şi a trăit pe vremea împăratului Maximian. A avut părinţi binecredincioşi şi cu multă avere. După moartea lor, sfânta ducea viaţă singuratică şi bineplăcea lui Dumnezeu prin viaţa şi faptele ei. Odată, pe când se ducea la biserică, după cum îi era obiceiul, a întâlnit pe drum un ostaş care se închina la idoli, care a apucat-o de mână târând-o spre altarele idoleşti. Sfânta se împotrivea, iar el o silea şi mai mult să jertfească demonilor. Când sfânta a mărturisit că e creştină, ostaşul s-a umplut de mânie, mai ales că sfânta îl scuipase în obraz; a scos sabia şi i-a înfipt-o în coastă. Şi aşa a primit de-a pururea pomenita muceniţă fericitul sfârşit.”

Calendar ortodox 30 decembrie

Tot în această zi are loc pomenirea Cuvioasei Teodora cea din Cezareea. „Cuvioasa Teodora a schimnicit în Mănăstirea Sfintei Ana, ce se cheamă Reghidion. A trăit pe vremea împăratului Leon, tatăl lui Constantin Copronim. Era de neam strălucit şi cinstit.  Pe tatăl ei îl chema Teofil, cu dregătoria patrician, iar pe mama ei Teodora. Mama ei, vreme de mulţi ani, şi-a plâns sterpăciunea şi ruga pe Dumnezeu şi pe Preasfânta Născătoarea de Dumnezeu să-i dăruiască un copil. Şi a primit har din cer. Iar harul l-a primit prin mijlocirea Sfintei şi dreptei Ana, maica Născătoarei de Dumnezeu. După ce s-a născut copila şi s-a făcut mai mare, a fost dusă în biserica Sfintei Ana şi primită în mănăstire ca un dar dumnezeiesc. Stareţa mănăstirii a crescut-o în frică de Dumnezeu şi a învăţat-o Sfintele Scripturi.”

Conform Calendarului ortodox, tot pe 30 decembrie mai au loc pomenirea Sfântului Mucenic Fileter, dar și pomenirea Cuviosului Leon, arhimandritul, care în pace s-a săvârşit. „Lui Diocleţian care venise odată în Nicomidia i s-a vorbit despre un oarecare creştin cu numele Fileter. Împăratul a trimis îndată să-l aducă la el. Şi s-a minunat împăratul de înfăţişarea lui. Ca era sfântul mare de stat şi frumos la chip, iar părul capului şi al bărbii strălucea ca aurul. Aceasta l-a făcut pe împărat să-l numească zeu şi nu om, împăratul l-a întrebat; <>. Sfântul i-a răspuns: <>.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×