Calendar ortodox 30 decembrie. Este prăznuită Sfânta Muceniţă Anisia

Daniel Scripcaru   
în Stiri mondene
29/12/2019, 15:34
Calendar ortodox 30 decembrie. Este prăznuită Sfânta Muceniţă Anisia
Calendar ortodox 30 decebrie

Calendarul ortodox o prăznuiește pe data de 30 decembrie pe Sfânta Muceniţă Anisia. Aceasta s-a născut în anul 286 în Tesalonic, într-o familie foarte înstărită. Părinții ei au crescut-o în dogmele creștine, iar aceasta credea cu toată ființa sa în Dumnezeu.

Sfânta Muceniţă Anisia este prăznuită de calendarul ortodox pe 30 decembrie

Din dragoste pentru Hristos, Sfânta Muceniţă Anisia mărturisea adesea: „O, cat de mincinoasa este viata tineretii, intru care fie te smintesti, fie smintesti pe altii! Cu cat mai buna este batranetea! Iar sufletul meu se umple de tristete vazand cat trebuie sa astept pana ce voi urca la Domnul.”

După moartea părinţilor, Anisia a împărţit toată averea sa celor săraci şi a rămas să trăiască într-o casă în post şi rugăciune, câştigându-şi cele necesare vieţii prin lucrul mâinilor.

Sfânta Muceniţă Anisia și-a donat întreaga avere celor sărmani și a murit după ce a refuzat să aducă jertfe

Despre averile sale Sfânta Anisia spunea: „Deci, aşa să facem cu dânsele: să fim stăpâni ale lor după fire, mai înainte până a nu ne stăpâni ele pe noi mai presus de fire. Voi fi dar cu adevărat doamnă, bine cheltuindu-le pe ele şi abătându-mă de la ispitele cele ce se nasc printr-însele. Le voi da spre îndestularea văduvelor şi săracilor şi ca într-o comoară le voi pune pe ele. Căci credincios este Domnul, Cel ce pe toate le primeşte în mâna Sa şi nu numai îndoit, ci însutit va răsplăti, cu adăugirea vieţii celei veşnice” (Vieţile Sfinţilor).

Fiind obligată de un soldat roman să intre în templul zeilor păgâni şi să aducă jertfe, Sfânta Muceniţă Anisia s-a împotrivit. Un soldat a ucis-o cu sabia, primind moarte mucenicească. Avea numai 19 ani atunci când a mers la Domnul. (sursa. vol. „Vieţile Sfinţilor”).

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×