Calendar ortodox 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica. Lucrul pe care trebuie să-l faci pentru a scăpa de necazuri

Catalin Nae    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
02/12/2019, 13:07
Calendar ortodox 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica. Lucrul pe care trebuie să-l faci pentru a scăpa de necazuri
Calendar ortodox 3 decembrie. Este prăznuit Sfântul Gheorghe de la Cernica

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc, în data de 3 decembrie, pe sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica. Conform calendarului ortodox, el este printre cei mai importanţ sfinţi români şi este considerat făcător de minuni.

Cine a fost Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

Născut în jurul anului 1730, la Săliştea Sibiului, acesta a intrat în cercurile monahale la vârsta de 19 ani, la Bucureşti. Cu ajutorul mitropolitului Roşca, Sfântul Gheorghe de la Cernica a ajuns ulterior la Muntele Athos, unde a vieţuit şa mănăstirea Vatoped. Ulterior, el a devenit diacon, iar după moartea mitropolitului, a deenit ucenic la stareţul Sfântul Ilie. În 1754, a fost uns preot.

A urmat o perioadă în viaţa sa în care a trecut pe la mai multe mănăstiri, printre care Dragomirna sau Secu. În 1781, noul mitropolit al ţării, Grigorie al II-lea, i-a propus să ia în grijă schitul de la Cernica, aflat într-o stare degradată. A acceptat în cele din urmă, a reorganizat activitatea după modelul de la Athos şi a reuşit să adune 100 de ucenici alături de el.

Ce fac enoriaşii în ziua în care este prăznuit Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

După ce s-a îmbolnăvit grav, el a întocmit un testament cu porunci precise pentru cei ce stăteau la mănăstire. Din fericire, Dumnezeu l-a mai lăsat pe Pământ suficient timp cât să primească în grijă şi Mănăstirea Căldăruşani. Pe ambele le-a cârmuit cu dreaptă judecată şi pricepere până când a trecut în nefiinţă, pe 3 decembrie 1806.

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica a fost înmormântat în faţa bisericii Sfântului Lazăr de la Mănăstirea Cernica. Anual, în ziua în care este prăznuit, enoriaşii se duc şi se roagă la mormântul său pentru a scăpa de necazuri. Unii dintre cei care s-au rugat acolo spun că el este făcător de minuni şi că i-a ajutat să treacă cu bine peste vremuri de ananghie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×