Calendar ortodox 29 octombrie. Este prăznuită Sfânta Anastasia

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
28/10/2019, 21:00
Calendar ortodox 29 octombrie. Este prăznuită Sfânta Anastasia
Calendarul ortodox o praznuieste pe 29 octombrie pe Sfanta Anastasia. Sursa foto: unica.md

Calendar ortodox o prăznuiește pe data de 29 octombrie pe Sfânta Muceniță Anastasia. Aceasta a trăit în vremea împăraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260). Rămasă orfană de ambii părinți la vârsta de trei ani, este luată și crescută de stareța unei mănăstiri de lânga Roma, care se numea Sofia.

Calendar ortodox o prăznuiește pe data de 29 octombrie pe Sfânta Muceniță Anastasia

Anastasia a crescut în dogmele creștine și a ajuns o adolescentă cu frica lui Dumnezeu. Aceasta s-a făcut vestită printre creștini datorită frumuseții duhovnicesti, iar printre păgâni, datorită frumuseții trupești.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Guvernatorul păgân Probus, auzind de frumusețea ei, a trimis soldați la mănăstirea în care aceasta viețuia, ca să o aducă pe Anastasia înaintea lui. Adusă înaintea guvernatorului, ea și-a declarat credința în Hristos. Guvernatorul a încercat mai întâi să o ademenească pe cea prăznuită pe 29 octombrie de calendarul ortodox, căci dorea să o ia de soție, apoi a trecut la sinistre amenințări.

Sfânta Anastasia a murit în chinuri groaznice, dar nu s-a lepădat de Isus

La toate tentativele de cucerire ale guvernatorului, dar și la amenințările acestuia, mucenița a răspuns: „Gata sunt sa mor pentru Dumnezeul meu nu doar o data, ci si de sute de ori, de este cu putinta”.Când a auzit acestea, guvernatorul a pus în practică acele amenințări groaznice.

Așa că mucenița a trecut prin chinuri groaznice. Soldații i-au tăiat sânii și limba, apoi au decapitat-o, dar nu imediat. Anastasia a scoasă în afara cetății, unde a fost ucisă de soldații guvernatorului. În Mănăstirea Grigoriu se păstrează gambele, talpa stanga și mâna dreaptă a moaștelor Sfintei Anastasia Romana.

În această zi se spune că nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să îţi vorbeşti aproapele de rău. O tradiţie din popor spune că femeile însărcinate ar trebui să dea ceva de pomană copiilor sărmani.

Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana

Fecioara astăzi…
Cu apele fecioriei curăţindu-te, cuvioasă, cu sângele muceniciei încununându-te, Sfântă Muceniţă Anastasia, dai celor ce sunt în nevoi tămăduiri de boli şi mântuire celor ce se apropie către tine din inimă; că tărie ţi-a dat ţie Hristos, Mirele tău, Cel Ce izvorăşte har pururea curgător.

Închide ×