Calendar ortodox 29 octombrie. Este prăznuită Sfânta Anastasia

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
28/10/2019, 21:00
Calendar ortodox 29 octombrie. Este prăznuită Sfânta Anastasia
Calendarul ortodox o praznuieste pe 29 octombrie pe Sfanta Anastasia. Sursa foto: unica.md

Calendar ortodox o prăznuiește pe data de 29 octombrie pe Sfânta Muceniță Anastasia. Aceasta a trăit în vremea împăraților păgâni Deciu (249-253) și Valerian (253-260). Rămasă orfană de ambii părinți la vârsta de trei ani, este luată și crescută de stareța unei mănăstiri de lânga Roma, care se numea Sofia.

Calendar ortodox o prăznuiește pe data de 29 octombrie pe Sfânta Muceniță Anastasia

Anastasia a crescut în dogmele creștine și a ajuns o adolescentă cu frica lui Dumnezeu. Aceasta s-a făcut vestită printre creștini datorită frumuseții duhovnicesti, iar printre păgâni, datorită frumuseții trupești.

Guvernatorul păgân Probus, auzind de frumusețea ei, a trimis soldați la mănăstirea în care aceasta viețuia, ca să o aducă pe Anastasia înaintea lui. Adusă înaintea guvernatorului, ea și-a declarat credința în Hristos. Guvernatorul a încercat mai întâi să o ademenească pe cea prăznuită pe 29 octombrie de calendarul ortodox, căci dorea să o ia de soție, apoi a trecut la sinistre amenințări.

Sfânta Anastasia a murit în chinuri groaznice, dar nu s-a lepădat de Isus

La toate tentativele de cucerire ale guvernatorului, dar și la amenințările acestuia, mucenița a răspuns: „Gata sunt sa mor pentru Dumnezeul meu nu doar o data, ci si de sute de ori, de este cu putinta”.Când a auzit acestea, guvernatorul a pus în practică acele amenințări groaznice.

Așa că mucenița a trecut prin chinuri groaznice. Soldații i-au tăiat sânii și limba, apoi au decapitat-o, dar nu imediat. Anastasia a scoasă în afara cetății, unde a fost ucisă de soldații guvernatorului. În Mănăstirea Grigoriu se păstrează gambele, talpa stanga și mâna dreaptă a moaștelor Sfintei Anastasia Romana.

În această zi se spune că nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să îţi vorbeşti aproapele de rău. O tradiţie din popor spune că femeile însărcinate ar trebui să dea ceva de pomană copiilor sărmani.

Troparul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Cuvioase Muceniţe Anastasia Romana

Fecioara astăzi…
Cu apele fecioriei curăţindu-te, cuvioasă, cu sângele muceniciei încununându-te, Sfântă Muceniţă Anastasia, dai celor ce sunt în nevoi tămăduiri de boli şi mântuire celor ce se apropie către tine din inimă; că tărie ţi-a dat ţie Hristos, Mirele tău, Cel Ce izvorăşte har pururea curgător.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×