Calendar ortodox luni, 28 octombrie 2019. Este pomenit Sfântul Iachint de Vicina

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
27/10/2019, 16:47
Calendar ortodox luni, 28 octombrie 2019. Este pomenit Sfântul Iachint de Vicina
Calendar ortodox 28 octombrie 2019. Sursa foto: doxologia.ro

În calendarul ortodox, ziua de luni, 28 octombrie 2019 este dedicată Sfântului Iachint de Vicina. Este unul dintre cei mai importanți sfinți pe care Biserica Ortodoxă îi amintește an de an la această dată. Este unul dintre cei mai noi sfinți din calendarul, căci propunerea de trecere a acestuia printre ceilalți sfinți a venit în anul 2008.

Calendar ortodox 28 octombrie 2019: Cine a fost Sfântul Iachint de la Vicina

Iachint de Vicina a jucat un rol important în politica de creștinare dusă în Țara Românească. A fost primul mitropolit al Țării Românești și ultimul mitropolit al Vicinei. Pentru cei care nu sunt tocmai pasionați de istorie sau geografie, trebuie să știe că fosta așezare Vicina este Isaccea din județul Tulcea. Înainte de Iachint, la mitropolia de la Vicina au fost personalități marcante, după cum notează creștinortodox.ro: Teodor, Luca, Macarie și Kiril, acesta din urmă menționat în 1347-1348.

Iachint de la Vicina este cel care a organizat primele orânduiri din Biserica Ortodoxă, fiind responsabil de explicarea și promovarea ideii de viață bisericească. Până la el, nu exista această noțiune cu privire la credință și la slujirea lui Dumnezeu. A zidit foarte multe biserici în sudul României și a organizat viețile monahale din mai multe mănăstiri luând ca drept exemplu ceea ce a văzut pe Muntele Athos. A fost aproape de românii transilvăneni, în ciuda faptului că în secolul XIV Ardealul și Țara Românească erau două teritorii diferite.

Rugăciunea către Sfântul Iachint

Iată și una dintre cele mai puternice rugăciuni pe care o poți adresa Sfântului Iachint de la Vicina mâine: „Pe tine, vrednic păstor duhovnicesc, te ştim părinte plin de dragoste pentru turma ta, arhiereu cinstit şi iconom al Tainelor dumnezeieşti; pentru aceasta te rugăm să ne păzeşti pe noi de primejdii, de boli şi de necazuri, ca să cântăm ţie: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Iachint, mare arhipăstor al Ţării Româneşti!”;

„Văzând noi cu bucurie purtarea de grijă a Preamilostivului Dumnezeu către binecredinciosul popor român, cinstim pe Sfântul Ierarh Iachint, păstor dorit şi aşteptat, şi cu evlavie cântăm lui Dumnezeu: Aliluia! Urmând viaţa monahicească, plină de evlavie şi de râvnă sfântă, te-ai făcut ales lucrător al rugăciunii lui Iisus; drept aceea, din fire cunoscând frumuseţea omului îndumnezeit, cântai lui Hristos, Celui ce în Muntele Taborului a arătat slava luminii dumnezeieşti: Aliluia! Trecând la Domnul păstorul Dobrogei, mitropolitul Chiril al Vicinei, din voia lui Dumnezeu ai fost rânduit urmaş în scaun şi trimis de fericitul Patriarh Ecumenic Isidor să păstorești în ţinut dunărean, luminat prin propovăduirea Sfântului Apostol Andrei şi prin pătimirea sfinţilor mucenici, iar credincioşii, cu dragoste şi cu cinste primindu-te, laudă de mulţumire aduceau lui Hristos, cântând: Aliluia!”

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×