Calendar ortodox, 27 octombrie: pomenirea sfântului Dimitrie cel Nou

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
26/10/2019, 15:59
Calendar ortodox, 27 octombrie: pomenirea sfântului Dimitrie cel Nou
Sfântul Dimitrie cel Nou. Sursa foto: doxologia.ro

Ziua de 8 iulie este una extrem de importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât se săvârșește pomenirea sfântului Dimitrie cel Nou de la Basarabi. Acesta s-a născut în satul Basarabi, situat în Buglaria, la sud de Dunăre și a trăit in secolul al XIII-lea, in timpul imperiului vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de frații Petru si Asan, dedicându-și cea mai mare parte din viață credinței creștine și propovăduind cuvântul Domnului, în încercarea de a-și îndruma semenii pe calea cea bună.

Calendar ortodox pentru ziua de 27 octombrie

Acest cuvios Părinte, a fost pe vremea evlavioșilor împărați bulgari, dintr-un sat din Bulgaria ce se chema Basarabi, de pe marginea apei Lomului; și întâi a fost păzitor de vite la numitul sat, apoi văzând că toate ale lumii sunt trecătoare, a ieșit din satul acela și s-a dus într-o peșteră ce era aproape de Basarabi și s-a făcut călugăr la o mânastire ce era înăuntrul peșterii.

Și cine poate spune luptele ce a suferit? Postul, rugăciunea și privegherile ce făcea! încât și de harul facerii de minuni s-a învrednicit; încă și vremea ieșirii sufletului său din trup a cunoscut-o, pentru care întrând în mijlocul a două pietre, așa și-a dat prealuminatul sau suflet în mâna lui Dumnezeu. Trecând multă vreme, a venit acea apă a Lomului mare de surpă lemnele și pietrele de primprejur. Atunci au căzut în apă și cele două pietre ce erau în cuprinsul peșterii, dimpreună cu moaștele sfântului; și mult timp au fost acolo”, se arată în calendarul ortodox român.

Sfântul Mare Mucenic Nestor. Sursa foto: doxologia.ro
Sfântul Mare Mucenic Nestor. Sursa foto: doxologia.ro

Pomenirea sfântului mucenic Nestor

Tot pe 27 octombrie, credincioșii îl pomenesc pe sfântul mare mucenic Nestor, care a fost îndrumat pe calea credinței de sfântul Dimitrie, pe când acesta se afla în temniță. Acesta și-a dedicat întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, în ciuda chinurilor groaznice pe care a fost nevoit să le îndure.

Fiind tânăr și foarte frumos, era cunoscut Marelui Mucenic Dimitrie; și alergând la locul unde se afla Sfântul Dimitrie în pază, a căzut la picioarele lui și a zis: „Robul lui Dumnezeu, vreau să mă lupt cu Lie; roagă-te pentru mine, chemând numele lui Hristos”. Iar sfântul însemnându-l cu semnul cinstitei Cruci, i-a zis: „Și pe Lie vei birui și pentru Hristos vei mărturisi”. Deci mergând la locul de luptă, privindu-l Maximian, a zis: „Dumnezeul lui Dimitrie ajută-mi” și apucându-se cu acel grozav ucigaș Lie, și lovindu-l lovitură de moarte tocmai în inima, l-a omorât. Iar împăratul s-a tulburat la suflet și îndata a poruncit de a omorât pe Sfântul Dimitrie cu sulițele, că pe un pricinuitor al junghierii lui Lie; și pe Sfântul Nestor a poruncit de l-au omorât cu sabia lui”, se precizează în calendarul creștin ortodox.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×