Calendar ortodox 24 decembrie. Este prăznuită Sfânta Muceniță Eugenia

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
23/12/2019, 14:14
Calendar ortodox 24 decembrie. Este prăznuită Sfânta Muceniță Eugenia
Calendar ortodox 24 decembrie

Calendarul ortodox o prăznuiește pe data de 24 decembrie pe Sfânta Mucenița Eugenia. Aceasta s-a născut la Roma, însă încă din copilărie l-a urmat pe tatăl ei, Filip, la Alexandria, unde acesta fusese trimis de către împăratul Commodus (180-192) în funcția de guvernator al Egiptului.

Sfânta Muceniță Eugenia este prăznuită de calendarul ortodox pe 24 decembrie

Eugenia a crescut și a devenit foarte frumoasă, dar li foarte înțeleaptă. După ce a citit epistolele Sf. Apostol Pavel, Eugenia a fost atât de impresionată încât a început să-și dorească din tot sufletul să devină și ea creștină, însă tatăl ei i-a interzis cu desăvârșire.

Văzând aceste lucruri, Eugenia a plecat de acasă folosindu-se de straie bărbătești. Aceasta nu a plecat singură, ci cu doi slujitori, Protus și Hyacinthus. A fost botezată de către Helenus, episcopul de atunci al cetății antice Heliopolis.

Eugenia a fost arsă și aruncată pe fundul unui rău, dar a supraviețuit

Episcopul Helenus a trimis-o la o mănăstire, unde și-a păstrat straiele bărbătești, ascunzând faptul că era femeie și fiind cunoscută drept călugărul Eugen. Mai târziu, ea a devenit chiar stareț al acelei mănăstiri.

După ce ea devenise stareț, prin rugăciunile și îngrijirile ei a vindecat o femeie bolnavă. După însănătoșire, acea femeie i-a făcut avansuri sexuale, neștiind că starețul Eugen nu era bărbat. Fiind respinsă, femeia l-a acuzat în mod public de adulter.

Tribunalul care trebuia să judece cauza era prezidat chiar de guvernatorul Egiptului: Filip, tatăl Eugeniei. Eugenia s-a dezvinovățit, dezvăluind faptul că era femeie, iar tribunalul a achitat-o de toate acuzațiile aduse împotriva ei. Mai târziu, Eugenia l-a convertit la creștinism și pe Filip, tatăl ei, dar li pe mama ei și odată cu aceștia mulți apropiați a convertit la creștinism.

Eugenia a ajuns din nou la Roma, unde autoritățile au arestat-o împreună cu toți creștinii din preajma sa. Sfinții Mucenici Protus și Hyacinthus au fost decapitați la 11 septembrie 262. Sf. Eugenia a fost aruncată în râul Tibru, cu o piatră legată de gât, a fost arsă pe ug și aruncată într-o groaă, unde a rămas timp de 10 zile.

Din toate acestea, Eugenia a ieșit nevătămată! Mântuitorul Însuși i-a apărut și a anunțat-o că va intra în Împărăția Cerurilor chiar în ziua Nașterii lui Hristos. Așa s-a și întâmplat, Sf. Eugenia fiind decapitată cu sabia, la 25 decembrie 262.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×