Calendar ortodox pentru luni, 23 decembrie 2019. Sunt amintiți Sfinții 10 Mucenici din Creta

Dan Suta   
în Stiri mondene
22/12/2019, 16:45
Calendar ortodox pentru luni, 23 decembrie 2019. Sunt amintiți Sfinții 10 Mucenici din Creta
Sfinții 10 mucenici din Creta, pomeniți mâine în calendarul ortodox. Sursa foto: telegrafonline.ro

În calendarul ortodox de mâine, 23 decembrie 2019, sunt amintiți Sfinții 10 Mucenici din Creta. Pe lângă aceștia, Biserica Ortodoxă îi mai cinstește și pe Sfântul Cuvios Pavel și pe Mucenicul Shinon.

Calendar ortodox 23 decembrie: Cine au fost Sfinții 10 Mucenici din Creta

Cei 10 mucenici sunt Teodul, Statornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide Evarest și Pompie.

Aceștia au plătit cu prețul vieții pentru că au refuzat să se închine idolilor. Au mărturisit că sunt creștini, iar pentru asta li s-a tăiat capul.

Rugăciunea pe care e bine să o spui în penultima zi din Postul Crăciunului

Cei 10 mucenici din Creta sunt cunoscuți pentru că s-ar fi rugat înainte să treacă la cele veșnice, la unison.

„Iartă, Doamne, pe robii Tai si primeste varsarea sangelui nostru pentru noi, pentru rudeniile noastre și prieteni și pentru toată patria, ca sa scape din întunericul necunostintei si cu ochi curati sa vada buna credinta, sa Te cunoasca pe Tine, Lumina cea adevarata, O! Împărate veșnic”, este rugăciunea pe care au spus-o aceștia la moarte, notează creștinortodox.ro.

Mâine este penultima zi din Postul Crăciunului. Pe 25, Postul se încheie, iar creștinii vor putea consuma tot ce le poftește inima.

Iată și o rugăciune scurtă pe care e bine să o spui în penultima zi din Postul Crăciunului.

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta”, este o parte a rugăciunii care aduce binele în viața noastră.

„Să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre”, este continuarea rugăciunii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×