Calendar ortodox, 24 august: pomenirea sfântului mucenic Eutihie

Calendar ortodox, 24 august: pomenirea sfântului mucenic Eutihie
Sfântul mucenic Eutihie. Sursa foto. doxologia.ro

24 august este o zi importantă pentru toți credincioșii, întrucât astăzi se săvârșește pomenirea sfântului mucenic Eutihie. Tot atunci sunt prăznuiți sfântul mucenic Tation și preacuvioul părinte și mărturisitor Gheorghe Limniotul.

Calendar ortodox pentru ziua de 24 august: pomenirea sfântului mucenic Eutihie

Astăzi, credincioșii din întreaga țară îi pomenesc pe sfântul mucenic Eutihie. Potrivit calendarului creștin ortodox, acesta și-a dedicat întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, în ciuda numeroaselor chinuri la care a fost supus.

Acest sfânt umplându-se de darul lui Dumnezeu, si urmând Sfântului Apostol Pavel, a mers cu mare îndrazneala la propovaduire, si surpând capistile idolesti, a rabdat legaturi si batai, si a patimit rau multa vreme în temnita, unde primea pâine din cer. Si a fost bagat în foc si dat fiarelor salbatice. Si toate acestea biruindu-le, s-a dus în patria sa, la Sevasti; unde, ajungându-l vreme de batrânete, a răposat în Domnul”.

Sfântul mucenic Tation. Sursa foto: ziarul lumina.ro
Sfântul mucenic Tation. Sursa foto: ziarul lumina.ro

Prăznuirea sfântului mucenic Tation

Tot pe 24 august, creștin-ortodocșii îl prăznuiesc pe sfântul mucenic Tation. Acesta a trăit în timpul împăratului Dioclețian și a propovăduit cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos, chiar dacă regimul tiranic al împăratului interzicea acest lucru.

Sfântul mucenic Tation (Tatian) a trait in Bitinia si a suferit mucenia sub împaratul Diocletian (284-305). El era din locul ce se numea Mantineu, ce este mai jos de Mitropolia cetatii lui Claudie, din Eparhia Onoriadei. Deci fiind prins pentru ca credea în Hristos, a stat de fata în Claudiopole înaintea guvernatorului Urban. Si marturisind ca este crestin a fost bagat în temnita, si iarasi a fost scos la întrebare si stând cu puterea lui Hristos în credinta, a fost batut cu toiege si sfâsiat cu unghii de fier. Deci sosind la poarta cetatii, si facându-si semnul Crucii, si auzind glas de sus care îi binevestea bunatatile ce-l asteptau, si-a dat sufletul lui Dumnezeu”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×