Calendar ortodox 2 martie. Sfântul mucenic Teodot, episcopul Cirenei

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
01/03/2019, 00:00
Calendar ortodox 2 martie. Sfântul mucenic Teodot, episcopul Cirenei GALERIE FOTO
Calendar ortodox 2 martie. Sfântul mucenic Teodot, episcopul Cirenei

Calendar ortodox 2 martie. Creștinii ortodocși îl pomenesc în această zi pe Sfântul sfințitul mucenic Teodot, episcopul Cirenei, din insula Cipru. Suferințele la care a fost supus pentru că îl mărturisea pe Hristos i-au făcut pe mulți să se întoarcă la Dumnezeu.

Calendar ortodox 2 martie

Tot astăzi mai este pomenit Sfântul mucenic Isihie Sincliticul, căruia i-a fost legată o piatră de moară de gât și a fost aruncat în râul Oronte, unde și-a găsit sfârșitul. De asemenea, sunt pomeniți Sfinții mucenici Nestor și Tribimiu, cărora li s-au tăiat capetele pentru credința lor.

Pe 2 martie 2019 este și pomenirea Sfântului mucenic Troadiu şi a celor împreună cu dânsul, care au pătimit mucenicia pe vremea împăratului Decius. Conform sinaxarului calendarului ortodox, Sfântul Mucenic Troadiu a suferit pentru Hristos în Pontus Neocezareea, sub împăratul Decius (249-251), îndurând torturi oribile. Sf. Grigorie al Neocezareei (prăznuit în 17 noiembrie) i-a proorocit acestuia mucenicia şi i-a văzut suferinţele printr-o viziune. De asemenea, el i-a văzut sufletul cum ieşea din trup, odihnindu-se în bucuria cea cerească.”

Sfântul mucenic Teodot, episcopul Cirenei

Pe vremea când creștinii erau persecutați, în timpul păgânului împărat Liciniu (311-324), Sfântul Teodot îl mărturisea pe Hristos. Pentru asta, Sabin, ighemonul insulei Cipru, a ordonat arestarea și judecarea episcopului. Când a auzit vestea, acesta a mers singur la ighemon și i-a spus: „Eu, cel pe care-l cauţi, sunt aici. Am venit să-l propovăduiesc pe Domnul Dumnezeul meu.” A fost bătut fără milă, suspendat de un copac, iar corpul i-a fost scrijelit cu obiecte ascuțite, apoi a fost aruncat în închisoare. Cu toate acestea, el nu a renunțat la credință.

Sfântul mucenic Teodot
Sfântul mucenic Teodot

Potrivit sinaxarului calendarului ortodox, l-au pus pe un grătar de fier sub care au aprins un foc; apoi i-au bătut cuie în tălpi şi l-au pus să meargă. Mulţi dintre martorii suferinţelor martirului au fost atât de impresionaţi de răbdarea cu care acesta îndura chinurile şi de inspiraţia divină a cuvintelor sale, încât au crezut ei înşişi în Hristos. Auzind acestea, Sabin a ordonat să oprească tortura şi să-l arunce pe sfânt în închisoare.

În timpul Sf. Constantin Cel Mare (prăznuit în 21 mai), creştinilor li s-a permis să-şi manifeste credinţa şi printre cei eliberaţi din închisori s-a aflat şi Sf. Teodot. Acesta s-a întors în Cirene şi după doi ani în scaunul episcopiei, a adormit întru Domnul în pace prin anul 326.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×