Calendar ortodox 1 Martie: Pomenirea Preacuvioasei mucenițe Evdochia samarineanca

Raluca Ogaru    Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
28/02/2019, 20:26
Calendar ortodox 1 Martie: Pomenirea Preacuvioasei mucenițe Evdochia samarineanca GALERIE FOTO
Calendar ortodox 1 Martie: Pomenirea Preacuvioasei mucenițe Evdochia samarineanca

Potrivit calendarului ortodox, în data de 1 Martie o pomenim pe preacuvioasa muceniță Evdochia samarineanca. Aceasta era de fel din cetatea Iliopolei, localizată în provincia Libanului, în Frigia. Cu toate acestea, ea a adunat multă avere. După toate momentele în care și-a consumat viața așa cum a dorit, a venit la Hristos, iar prilejul de a se schimba i l-a dat un oarecare monah Ghermano, pe care ea l-a auzit cândva vorbind despre credința cea adevărată și despre pocăință.

Calendar ortodox 1 Martie: Pomenirea Preacuvioasei mucenițe Evdochia samarineanca

Așadar, fiind îmboldită de nevoia de a-și schimba felul în care trăiește, datorită și unor descoperiri dumnezeiești care i s-au făcut, a fost botezată de episcopul Teodot. Într-una dintre descoperirile care i s-au făcut, s-a simțit răpită cu minte și s-a văzut pe sine luată de mână de un înger și ridicată la cer, acolo unde îngerii se bucurau cu toții de întoarcerea ei în timp ce un lucru negru și înfiorător la vedere scrâșnea din dinți și striga, ca și cum i s-ar fi făcut vreo nedreptate dacă i s-ar fi smuls de sub puterea lui Evdochia.

„După ce şi-a împărţit toată averea şi a dat-o săracilor, s-a dus într-o mănăstire şi în timp ce-şi petrecea viaţa în nevoinţe duhovniceşti, fiind găsită de cei ce o îndrăgiseră mai înainte, a fost luată de acolo şi dusă înaintea împăratului, care urmase la împărăţie după Traian; dar înviind în chip minunat pe copilul acestuia a fost lăsată în pace.

Calendar ortodox 1 Martie: Pomenirea Preacuvioasei mucenițe Evdochia samarineanca
Sfânta Evdochia și-a adunat toată averea și a împărțit-o săracilor

Evdochia și-a împărțit toată averea săracilor

La mulţi ani după aceasta a fost supusă la cercetări de către Diogen, stăpânitorul Iliopolei, dar făcând iarăşi minuni, a fost lăsată în pace. Numai sub Vincenţiu, care a urmat lui Diogen, i s-a tăiat capul cu sabia pentru credinţa în Hristos. Şi aşa a luat de la Domnul cununa cea nestricăcioasă a muceniciei”, se arată în noutăți-ortodoxe.ro.

Tot în această zi o pomenim și pe Sfânta Domnina. Aceasta se trăgea din părinți binecredincioși și bogați, iar încă din pruncie s-a îndreptat spre Dumnezeu și s-a dedicat nevoințelor pustnicești și înfrânării tuturor pornirilor trupului. Sfânta și-a făcut o colibă lângă grădina maicii sale, a petrecut zi și noapte în ea și și-a udat obrajii neîncetat cu lacrimi.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×