Calendar ortodox, 19 august! Ziua în care îl sărbătorim pe Sfântul Andrei Stratilat

Alex Năstase   
în Stiri mondene
18/08/2019, 14:00
Calendar ortodox, 19 august! Ziua în care îl sărbătorim pe Sfântul Andrei Stratilat GALERIE FOTO
Sfântul Andrei Stratilat a fost întins pe un pat de fier încins cu foc. Sursa foto - facebook

Calendarul ortodox pe 19 august îl sărbătorește pe Sfântul Andrei Stratilat. Acesta a fost un ofiter in armata imperiala a Romei, in vremea imparatului Maximian. A fost ridicat la rangul de „Stratilat”, adica de general, datorita rezultatelor sale. In anul 305, este nevoit sa lupte impotriva persilor. Atat el cat si cei de sub comanda sa, se vor ruga lui Hristos sa-i ajute sa iasa biruitori. Datorita rugaciunii lor, armata persana a fost infranta.

Calendar ortodox, 19 august!

Cand Andrei Stratilat a intrat biruitor in Antiohia, a fost denuntat ca este crestin. Pentru ca a marturisit credinta sa in Hristos, a fost supus la multe chinuri. Datorita respectului de care se bucura, este eliberat din temnita cu scopul de a nu ridica multimea impotriva armatei si de a cauta imprejurari si motive pentru uciderea sa. Andrei, afland prin descoperire dumnezeiasca de gandurile imparatului, si-a luat armata formata din doua mii cinci sute nouazeci si trei de militari de elita si a pornit spre Tarsul Ciliciei, unde cu totii au primit Sfantul Botez din mainile Episcopului Petru al Tarsisului.

Aici au fost prigoniti de autoritatile imperiale. Din cauza acestor persecutii, Generalul Andrei si armata sa, au urcat in Muntii Taurus. Armatele romane i-au ajuns pe cand ei se rugau intr-un defileu din acei munti, si i-a decapitat pe toti. Niciunul dintre ei nu s-a impotrivit, ci cu totii au primit cu bucurie moartea muceniceasca pentru Hristos. Tot astazi, facem pomenirea sfintilor Cuviosi Timotei, Agapie si Tecla, sfintilor Mucenici Evtihian, ostasul, a lui Stratighie, dar și sfantului Cuvios Teofan cel Nou, facatorul de minuni.

Calendar ortodox, 19 august! Sfantul Andrei Stratilat
Sfântul Andrei Stratilat este pomenit pe data de 19 august. Sursa foto – facebook

Ziua în care îl sărbătorim pe Sfântul Andrei Stratilat

Slavitul Mucenic Timotei era cu neamul din Palestina, si fiind desavârsit si la viata si la cuvânt, a fost facut învatator al dreptei credinte. Deci fiind prins, si stând de fata la Gaza înaintea lui Urban, a spus ca este din partea crestinilor. Atunci a fost batut rau si chinuit în tot felul si nicidecum întorcându-se, a fost bagat în foc, unde si-a primit sfârsitul. Si în aceeasi cetate, Agapie si Tecla Vizianca tinându-se de credinta lui Hristos, au fost dati la fiare, si si-au luat prin ele cununa muceniciei.

Tot în aceasta zi are loc pomenirea Sfintilor Mucenici Evtihian ostasul si a lui Stratighie, care prin foc s-au savârsit. Tot în aceasta zi, pomenirea Cuviosului Teofan cel nou si facatorul de minuni, care a sihastrit în Muntele Nausei, din Macedonia, ale carui moaste acum se afla în acelasi Munte Nausa, si care cu pace s-a savârsit. Vă readucem aminte că mâine, 20 august, facem pomenirea Sfantului Proroc Samuel.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×