Calendar ortodox 15 septembrie 2019. Biserica îl cinstește pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, protectorul pompierilor

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
14/09/2019, 15:08
Calendar ortodox 15 septembrie 2019. Biserica îl cinstește pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, protectorul pompierilor
Sfântul Iosif de la Partoș, trecut în calendarul ortodox pe 15 septembrie. Sursa foto: Ziua de Vest

În calendarul ortodox de mâine, 15 septembrie 2019, este pomenit Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, considerat protectorul pompierilor români. Tot în această zi mai sunt pomeniți și Sfântul Porfirie, Sfântul Cuvios Gherasim, ctitorul Mănăstirii Survia și Sfântul Mucenic Maxim, printre alții.

Calendar ortodox 15 septembrie 2019: Cine a fost Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș s-a născut în anul 1568 în Dalmația (Croația de azi). După ce i-a murit tatăl, la vârsta de 15 ani, Iosif s-a mutat la sud de Dunăre și a început o etapă de pelerinaje care i-au marcat ulterior întreaga existență. A intrat de copil în Mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida, iar apoi a ajuns la Muntele Athos, în Grecia, conform creștinortodox.ro.

A devenit egumen în Cutlumus, iar apoi a fost trimis drept mitropolit al Timișoarei, în anul 1650. S-a retras trei ani după ce a fost înscăunat, la Mănăstirea Partoș de lângă Timișoara. Se spune că în momentul în care acesta a trecut la cele veșnice, clopotele bisericilor au început să bată singure.

sfântul iosif de la partoș
Sfântul Iosif de la Partoș este protectorul pompierilor români. Sursa foto: Viață Curată

Rugăciunea către Sfântul Iosif de la Partoș

Iosif cel Nou de la Partoș a fost trecut în calendarul ortodox în anul 1950, pe data de 28 februarie. În anul 1997, în urma întrunirii capilor Bisericii Ortodoxe Române cu reprezentanții Ministerului de Interne, s-a stabilit ca Iosif cel Nou de la Partoș să fie protectorul oficial al pompierilor din România.

Acest sfânt a înfăptuit multe minune, printre care salvarea Timișoarei de la un mare incendiu, tocmai acesta fiind și motivul pentru care este considerat sfântul pompierilor. Acesta se descurca foarte bine în foc și sărea să salveze vieți omenești, spun cei care au studiat viața sfântului.

„Din tinereţe cu totul te-ai supus Domnului, cu rugăciunile şi cu ostenelile şi cu postul. Pentru aceasta, văzând Dumnezeu nevoinţele tale, arhiereu şi păstor Bisericii Sale te-a rânduit; şi după moarte, în cetele sfinţilor te-a sălăşluit, Sfinte Părinte Iosif. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască iertare de greşeli nouă, celor ce cu credinţă şi cu dragoste săvârşim sfântă pomenirea ta”, este o parte a rugăciunii pe care o poți adresa Sfântului Iosif de la Partoș.

„Dragostea Domnului te-a atras pe tine, Preafericite Iosif şi desfătările trupeşti lăsându-le, viaţă îngerească pe pământ ai petrecut. Pentru aceea acum întru Hristos te odihneşti. Ridicatu-te-ai, Părinte Iosif, la înălţimea vieţii cereşti şi luminat te desfătezi lângă Fiinţa Cea Nezidită.  Raza cea fără materie a Dumnezeieştii Lumini în inima ta primind, Părinte Iosif, te-ai luminat şi toată negura patimilor ai risipit-o. Neamul lui Adam la fericirea cea dintâi ridicându-se, pe tine, Născătoare de Dumnezeu, după vrednicie te măreşte”, este continuarea rugăciunii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×