Calendar ortodox, 15 februarie: Sfântul Apostol Onisim

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
14/02/2019, 17:47
Calendar ortodox, 15 februarie: Sfântul Apostol Onisim GALERIE FOTO
Calendar ortodox, 15 februarie. Astăzi, 15 februarie, îl pomenim pe Sfântul Apostol Onisim

Conform calendarului ortodox, în data de 15 februarie, îl pomenim pe Sfântul Apostol Onisim, care era ucenicul Sfântului Apostol Pavel. Unul dintre cei 70 de apostoli, a fost în tinerețea sa sluga lui Filimon, un creștin de neam bun, din Colose, în Frigia.

Acesta a greșit față de stăpânul său și, temându-se de pedeaspă, Sfântul Onisim a fugit la Roma, însă a fost prins și întemnițat. Acolo l-a întâlnit pe Sfântul Apostol Pavel, de la care a avut ce învăța. În temniță, Sfântul Onisim i-a slujit Apostolului Pavel ca un fiu.

Calendar ortodox, 15 februarie: Sfântul Apostol Onisim, ucenicul Sfântului Apostol Pavel

El îl cunoștea personal pe Filimon și i-a trimis o carte plină de dragoste în care îi cerea să îl ierte pe robul său și să-l primească ca pe un frate. Apoi l-a trimis pe Onisim cu scrisoarea la stăpânul lui. „După ce a primit scrisoarea, Sf. Filimon nu numai că l-a iertat pe Onisim dar l-a şi trimis înapoi la Roma, la Apostolul Pavel. Mai târziu, el a fost uns episcop în Gaza (prăznuit în 4 ianuarie, 19 februarie şi 22 noiembrie).

Calendar ortodox, 15 februarie: Sfântul Apostol Onisim
Sfântul Onisim era ucenicul Sfântului Apostol Pavel

După ce Sf. Apostol Pavel s-a mutat la Domnul, Sf. Onisim a rămas lângă apostoli până la sfârşit şi a ajuns să fie sfinţit episcop. După trecerea la Domnul a apostolilor Sf. Onisim a propovăduit Evanghelia în multe părţi şi oraşe: în Spania, Carpetania, Colossae şi Patras. La bătrâneţe Sf. Onisim a ocupat scaunul episcopal la Efes, după Sf. Apostol Timotei. Când Sf. Ignatie Purtătorul de Dumnezeu (prăznuit în 20 decembrie) era dus sa fie executat la Roma, Episcopul Onisim a mers să se întâlnească cu el şi cu alţi creştini, după mărturia din epistola sa către Efeseni.

Calendar ortodox, 15 februarie: Sfântul Apostol Onisim
Unul dintre cei 70 de apostoli, a fost în tinerețea sa sluga lui Filimon

În vremea împărăţiei lui Traian (89-117), Sf. Onisim a fost arestat şi adus la judecată în faţa eparhului Tertul. Acesta l-a ţinut pe sfânt în temniţă timp de 18 zile după care l-a trimis la închisoarea din cetatea Puteoli. După o vreme, când a vorbit eparhul cu Sf. Onisim, a înţeles că acesta nu s-a lepădat de a sa credinţă creştină şi a hotărât să fie bătut cu pietre şi apoi să i se taie capul cu sabia. Trupul său a fost luat de o femeie cu viaţă sfântă care l-a pus într-un sicriu de argint, acestea petrecându-se în anul 109”, conform noutăți-ortodoxe.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×