Când începe postul Sfinților Petru și Pavel 2018

Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
28/05/2018, 16:44
Când începe postul Sfinților Petru și Pavel 2018
Sfinții Apostoli Pentru și Pavel sunt ocrotitorii sistemului penitenciar din Romania. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiti de libertate si din cauza faptului ca cei ajunsi in penitenciare sunt persoane care au gresit fata de Dumnezeu, precum au gresit si ei: Petru S-a lepadat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe crestini.

Când începe postul Sfinților Petru și Pavel 2018? Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel începe pe 4 iunie și se termină pe 28 iunie, în acest an. Sfinții Petru și Pavel sunt sarbatoriti pe 29 iunie, dupa o perioada de post, care variază ca durată, în funcție de data Paștelui.

Cum se ține postul Sfinților Petru și Pavel

Postul Sfinților Apostoli mai este cunoscut și sub denumirea populară de Postul Sâmpetru. Acest post nu are niciodată o dată fixă. Începutul acestuia se stabilește în funcție de data în care cad Sfintele Paști. Postul începe mereu în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii.  Pentru a putea determina durata acestui post, se aplică o regulă simplă: numarul de zile de la data Învierii (inclusiv) până la 3 mai, atatea zile ține și postul.

În Postul Sâmpetrului, sâmbăta și duminica este dezlegare la pește. De asemenea, dezlegarea le pește este și pe data de 24 iunie, ziua care sărbătorește Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul.

Mai mult, dezlegare la peste este si lunea, marțea și joia, daca în aceste zile se sărbătorește un sfânt cu doxologie marie si cu cruce neagră în calendar. Dacă o astfel de sărbătoare pică într-o zi de miercuri sau vineri, se face dezlegare și la untdelemn și vin. Dacă prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel cade într-o zi de miercuri sau vineri, în aceste zile se face dezlegare la pește, vin și ulei.

Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Sfinții Petru și Pavel sunt sarbatoriti pe 29 iunie, dupa o perioada de post, care variază ca durată, în funcție de data Paștelui.

Sfântul Apostol Petru a fost fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei și s-a născut în Betsaida Galileei. Numele sau iudeu era Simon, însa Mantuitorull-a numit Chifa (piatră). După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devina pescar de oameni.

Marturiseste in numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapadă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit. După Înălțarea Domnului, Petru ia cuvantul în adunarea ucenicilor și aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii (Rusaliile), dupa predica Sfantului Apostol Petru, se boteaza trei mii de persoane.

Sfantul Petru a murit rastignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.

Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfantul Pavel a fost elevul învătatului Gamaliel. Pavel locuia în Tars și lupta împotriva creștinilor. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Stefan. Pe calea Damascului i se arată Hristos într-o lumina orbitoare și il mustră: „Saule, Saule de ce ma prigonești?”.

Se converteste și primește botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfantul Apostol Pavel a pornit în trei mari calatorii misionare și a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. Sfântul Apostol Pavel și-a găsit sfârșitul într-un mod la fel de tragic precum al Apostolului Pentru. A fost decapitat din porunca împaratului Nero, în anul 67.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×