13 octombrie este o zi importantă pentru credincioșii din întreaga țară, întrucât se săvârșește pomenirea sfinților mucenici Carp și Papil, Agatodor și Agatonica. De asemenea, îl vom pomeni pe Sfântul Părinte Nichita Mărturisitorul.
Calendar ortodox pentru ziua de 13 octombrie
Acești sfinți mucenici ai lui Hristos au fost pe vremea împăratului Deciu și a lui Valerian proconsulul Asiei, cu meșteșugul doctori. Sfântul Carp era episcop Tiatirilor, iar Papil era hirotonit diacon de acest Carp. Deci, prinzându-se de către domnitor și întrebati fiind, au mărturisit înaintea tuturor numele Domnului Hristos și silindu-i să facă Jertfă la idoli și neînduplecându-se, ei au fost legați pe lângă cai și târâti de la Tiatira pâna la Sardia și acolo spânzurându-i de un lemn i-au strujit. Atunci și Sf. Agathodor slugă fiind sfinților și urmând lor s-a întarit de dumnezeiescul înger și a mărturisit pe Hristos. Deci spânzurându-l și pe el l-au bătut cumplit cu toiege.
Și așa fiind bătut și-a dat duhul în mâinile lui Dumnezeu. Iar Sf. Carp fiind spânzurat a râs; și fiind întrebat de către domnitor, pentru ce ai râs Carp a zis: „Am văzut slavă Domnului meu și m-am bucurat”. Iar pe Papil l-au legat de patru pari, și l-au ridicat sus, apoi l-au împroscat cu pietre de care a rămas nevătămat. După aceea fiind aduși de față sfinții împreună i-au tăvălit peste spini în sus și în jos, și bătându-i deasupra pe pântece. După aceea i-au dat ca să-i manânce fiarele. Atunci un leu, o minune!, răcnind oprea pe chinuitori de la atâta nemilostivire. Și bătându-le cu piroane încălțăminte de fier în picioare, i-au aruncat în cuptor; atunci și Agathonica, sora Sfântului Papil, făcând rugăciune, a intrat și ea cu dânsii. Și rămânând sfinții nearsi și nevătămați, li s-au tăiat capetele cu sabia”, se arată în calendarul creștin ortodox.
Pomenirea Sfântului Părinte Nichita Mărturisitorul
Tot pe 13 octombrie, întreaga suflare creștină din țara noastră îl pomenește pe Sfântul Părinte Nichita Mărturisitorul. Născut în Paflagonia din părinți creștini și iubitori de Dumnezeu, acesta și-a dedicat întreaga viață propovăduirii cuvântului Său, în ciuda chinurilor groaznice la care l-au supus tiranii acelor vremuri.
„Dacă a văzut necinstea ce se făcea icoanelor, a ieșit din cetate și a mers la un metoc pe care îl dăruise el mânastirii și s-a amestecat cu frații cei de rând, mâncând cu ei și lucrând împreună cu ei. Iar unii din clevetitori făcând voia luptătorului împotriva lui Dumnezeu, i-a spus că acesta avea o icoană a Mântuitorului, pe care din credință o luase de la Roma. Deci a fost trimis unul din rânduiala să înfricosându-l cu cuvinte aspre și cu îngroziri, și cerându-i să-i dea cinstită icoană; iar el nevrând a răspuns: „Nu este a mea această cinstită icoană, ci este a lui Dumnezeu și a fost dăruită în sfintele odoare ale bisericii”, se mai arată în calendarul ortodox.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17