Calendar ortodox 12 ianuarie 2019: Sfânta Muceniţă Tatiana

Mirela Apostol   
în Stiri de ultima ora
11/01/2019, 16:18
Calendar ortodox 12 ianuarie 2019: Sfânta Muceniţă Tatiana GALERIE FOTO
Calendar ortodox 12 ianuarie 2019

Calendarul ortodox de pe data de 12 ianuarie o pomeneşte pe Sfânta Muceniţă Tatoana, căreia i-a fost tăiat capul: „Aceasta sfânta mucenita era de neam din Roma cea veche, si a trait pe timpul împaratiei lui Alexandru. Tatal ei a îndeplinit de trei ori dregatoria de consul, iar in timpul imparatului Alexandru Sever (222-235) a devenit si diacon al Bisericii. Iar sfânta, pentru ca marturisea pe Hristos au dus-o la împarat. Intrând împreuna cu împaratul în templul idolilor, prin rugaciunea ei, s-au zguduit si au cazut jos idolii din templu. Pentru aceasta a fost supusa la felurite chinuri si apoi i s-a taiat capul”, se arată în Sinaxar.

Calendar ortodox 12 ianuarie 2019

„Acum, sfântul ei cap se afla în Catedrala mitropolitana din Craiova, în aceeasi racla cu sfintele moaste ale sfântului ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului si ale sfintilor mucenici Serghie si Vah„, se mai arată în Sinaxarul Calendarului Ortodox.

Conform Calendarului, Petru Avesalonitul, este mucenicul care „a marturisit pe Hristos cu îndrazneala tinereasca. Atunci dregatorul Elevterupolei l-a prins si, neputând sa-l înduplece cu maguliri si nici sa-l înspaimânte cu îngroziri, l-a aruncat în foc, unde sfântul a primit cununa de mucenic”.

Calendarul ortodox de pe 12 ianuarie 2019
Calendarul ortodox de pe 12 ianuarie 2019

Tot în această zi, pe 12 ianuarie, mai sunt pomeniţi şi Sfântul Mucenic Petru Avesalonitul, sfântul mucenic Mertie. Conform sinaxarului, pe 12 ianuarie 2019 mai are loc şi pomenirea sfintilor opt mucenici de la Niceea, care de sabie s-au savârsit, pomenirea sfintei mucenite Eutasia, care de sabie s-a savârsit, pomenirea cuviosului parintelui nostru Ilie, facatorul de minuni, precum şi pomenirea sfântului mucenic Teodor al Evhaitelor, a cuvioasei Teodosia cea din Alexandria si a sfântului mucenic Alexandru cel din apropierea sfintilor apostoli.

Duminică, 13 ianuarie, vor fi pomeniţi, conform Calendarului sfinţii mucenici Ermil şi Sttratonic, părintele nostru Iacob cel din Nisibe, Sfântul mucenic Atanasie, Pahomie şi Papirin, precum şi pomenirea cuviosului părintelui nostru Maxim Cavsocalivitul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×