Calendar ortodox 10 septembrie. Sunt prăznuite Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora

Calendar ortodox 10 septembrie. Sunt prăznuite Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora GALERIE FOTO
Calendar ortodox 10 septembrie. Sursa foto: dexologia.ro

Calendarul ortodox prăznuiește pe data de 10 septembrie pe Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora. Acestea au trăit în vremea împăratului Galeriu Maximian (305-311), în Bitinia. Aceste mucenițe au fost surori și s-au retras într-o pustie pentru a se închina deplin lui Hristos.

Calendarul ortodox prăznuiește pe 10 septembrie pe Sfintele Mucenițe Minodora, Mitrodora și Nimfodora

Datorita viețuirii lor, au primit darul facerii de minuni. Astfel, credincioșii primeau de la ele vindecare pentru diverse neputințe.

Fronton, conducătorul cetății, auzind de faptele lor minunate, le-a chemat spre a fi judecate. Văzând cât de frumoase erau, le-a spus că le va duce la curtea imperială ca să le mărite cu nobili. Cănd a vazut că este refuzat, a torturat-o până la moarte pe Minodora, sora cea mare, chiar subprivirile celorlalte două sfinte.

Calendar ortodox 10 septembrie
Calendar ortodox 10 septembrie. Sursa foto: dexologia.ro

Cele trei sfinte au fost ucise cu bestialitate, dar nu au renunțat la credința lor

Au bătut-o patru bărbați și i-au sfărâmat oasele. În acest timp, boierul îi cerea să rennunțe la isus Hristos și să se închine zeilor, însă Minodora nici nu dorea a auzi. Așa și-a găsit sfârșitul sora cea mare, sub bâtele celor patru bărbați.

După moartea acesteia le-a cerut celor două surori să jertfească idolilor. Mitrodora și Nimfodora s-au întărit și mai mult în credința lor, când au văzut trupul lipsit de viață al Minodorei. Atunci, boierul a poruncit ca Mitrodora să fie spânzurată, iar corpul ei să fie ars cu făclii. Nici ea nu a renunțat la Domnul și s-a stins astfel din viață.

Nici cea mai mică dintre surori, Nimfodora, nu a vrut nici în ruptul capului să se închine zeilor, așa că boierul a poruncit ca aceasta să fie bătută cu niște pari de fier. Și așa și-a găsit sfârșitul și cea mai mică dintre surori, ducându-se și ea în împărăția cerului. După moartea lor, s-a pogorât foc din cer care a adus moartea lui Fronton și a torționarilor celor trei sfinte.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului Mucenic Varipsava;
– Sfintei Pulheria, imparateasa;
– Sfintilor Apostoli Apelie, Luca si Clement;
– Sfantului Petru Marturisitorul, mitropolitul Niceei.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×