Calendar ortodox 9 septembrie. Sunt prăznuiți Ioachim şi Ana, bunicii lui Iisus

Daniel Scripcaru    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
08/09/2019, 16:59
Calendar ortodox 9 septembrie. Sunt prăznuiți Ioachim şi Ana, bunicii lui Iisus GALERIE FOTO
Calendar ortodox 9 septembrie

Calendarul ortodox prăznuiește pe 9 septembrie pe sfinţii Ioachim şi Ana. Noi toţi am aflat Mântuirea, pentru naşterea Preasfintei Stăpânei Doamnei noastre de Dumnezeu Născătoarea. Ioachim şi Ana sunt părinții Sfintei Fecioare Maria, așadarbunicii lui Iisus Hristos.

Calendar ortodox 9 septembrie. Sunt prăznuiți Ioachim şi Ana, bunicii lui Iisus

Sfântul Ioachim, fiul lui Barpatir, provenea din neamul regelui David, căruia Dumnezeu i-a rânduit ca Mântuitorul să se nască din urmaşii lui. Sfânta Ana era fiica lui Matan. Din partea tatălui ei, era din tribul lui Levi, iar dinspre mama sa, era din tribul lui Iuda.

Prin post şi rugăciune, dar mai ales prin rânduiala lui Dumnezeu, ei au avut un copil la bătrâneţe, pe Fecioara Maria, Prea Sfânta Născătoarea de Dumnezeu. Sfântul Ioachim a murit la ani după ce au avut copila, în vârsta de 80 de ani, după aducerea şi intrarea fiicei lui în Templul de la Ierusalim. Sfânta Ana a murit în vârstă de 70 de ani, la doi ani după sfântul Ioachim, ani pe care i-a petrecut în Templu cu fiica ei.

Calendar ortodox 9 septembrie
Calendar ortodox 9 septembrie

Ioachim şi Ana sunt pomeniți pentru totdeauna în slujbele noastre

Sfintii Parinti Ioachim si Ana sunt praznuiti in calendarul nostru cu o zi speciala, 9 septembrie, dar ei sunt pomeniti pururi in slujbele noastre pentru ca apolisul sau otpustul fiecarei slujbe se termina cu aceasta invocare „Pentru rugaciunile sfintilor dreptilor parintilor Ioachim si Ana, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru miluieste-ne pe noi”.

Această zi este legată și de o serie de tradiții și obiceiuri din popor. Astăzi nu este bine să faci treburi prin gospodărie, să speli sau să coși. Se spune că femeile care ignoră aceste interdicții vor sărăci.

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Onufrie de la Manastirea Sihastria Voronei;
– Sfantului Cuvios Chiriac de la Tazlau;
– Sfantului Mucenic Severian;
– Sfantului Cuvios Teofan Marturisitorul;
– Sfantului Hariton;
– Sfintilor Parinti care au participat in Efes la Sinodul al III-lea Ecumenic.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×