Calendar ortodox 10 martie: Sfântul mucenic Codrat

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
09/03/2019, 18:23
Calendar ortodox 10 martie: Sfântul mucenic Codrat GALERIE FOTO
Calendar ortodox duminică, 10 martie! Pe cine prăznuim astăzi?

Atăzi, 10 martie, se prăznuiește sfântul mucenic Codrat, cel din Corint, potrivit calendarului ortodox. De asemenea, împreună cu acesta se pomenesc și: Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton şi Crescent. Alături de aceștia sunt pomeniți și preacuvioasei maicii noastre Anastasia patriciana, sfântul mucenic Marcian, care a fost lovit cu lemne până la deces și sfântul mucenic Mihail din Agrafa, cel care s-a mărturisit în Tesalonic în anul 1544.

Calendar ortodox duminică, 10 martie: Sfântul mucenic Codrat

În timpul persecuției împotriva creștinilor, în secolul al III-lea, Rufina, o creștină, a fugit în Corint pentru a se ascunde în munți, fiind urmărită. Acolo l-a născut pe Codrat, după care ea s-a stins din viață. Copilul a fost ținut în viață cu ajutorul Domnului. Se spunea că un nor apărea deasupra lui și îi picura rouă dulce ca să se hrănească. Astfel, acesta, și-a trăit toată copilăria și tinereța în sălbăticie. Militarul Iason a sosit ca să tortureze creștinii, Codrat a vorbit în numele tuturor, atunci a adus credința în fața lor.

Codrat a suferit Hristos: „un alt Dionisie a fost înjunghiat noaptea; Victorin, Victor şi Nichifor au fost zdrobiţi într-o presă mare de piatră; lui Claudiu i s-au tăiat mâinile şi picioarele; Diodor a fost aruncat în foc; Serapion a fost decapitat iar Papiu şi Leonid au fost înecaţi în mare. Luând exemplul lor, multe femei creştine au ales să sufere de bună voie pentru Hristos”

Calendar ortodox 10 martie
Calendar ortodox 10 martie

Rugăciune a sfăntului mucenic Codrat

Veniţi, popoarelor, să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Cel Ce a despărţit marea şi a trecut pe poporul, pe care l-a izbăvit din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit
Stih: Sfinte Apostole Codrat, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Stând înaintea Împăratului Puterilor purtând cunună, roagă-te să se lumineze cei ce luminat săvârşesc această pomenire a ta, fericite apostole.
Stih: Sfinte Apostole Codrat, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe temelia credinţei zidind plinirea binecredincioşilor cu învăţăturile tale cele tari, purtătorule de Dumnezeu, toată înşelăciunea idolilor ai răsturnat-o.
Stih: Sfinte Apostole Codrat, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Propovăduind cu sfinţenie sfinţita Evanghelie, cu preasfinţitele tale cuvinte, ai închinat Ziditorului tău suflete prin credinţă, cu Puterea Duhului, pururea pomenite Apostole Codrat.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Născându-Se Ziditorul lumii din Fecioara cea Neispitită de bărbat, a păzit-o pe dânsa şi după naştere Fecioară, ca mai înainte de naştere, precum a binevoit.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×