Calendar ortodox 1 decembrie: Sfântul Prooroc Naum

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
30/11/2019, 15:02
Calendar ortodox 1 decembrie: Sfântul Prooroc Naum
Astăzi, de Ziuna Națională a României, cinstim pe Sfântul Prooroc Naum

De Ziua Națională a României, 1 decembrie, îl pomenim pe Sfântul Prooroc Naum. Numele său tălcuiește: ”odihnă” sau ”mângăiere” ori ”minte” sau ”pricepere”. Acesta era din seminția lui Simeon și a trăit cu 460 de ani înainte de Hirstos.

Sărbătoare în calendarul ortodox, pe 1 decembrie

Mai târziu, după Proorocul Iona, a proorocit și el de cetatea Ninivei și a făcut acolo o minune. Mai apoi a vestit că cetatea va pieri de ape dulci și de foc ieșit pe pământ, și chiar așa s-a și întâmplat. Astfel, lacul din jurul cetății, umflat de cutremur, a fost acoperit cu ape. Și, după cum a prevestit, focul a venit din pustiu și a ars partea orașului care nu era cuprinsă de ape. La sfânșitul vieții sale, a murit în pace și a fost înmormântat în pământul lui.

De asemenea, tot în această zi, îl cinstim și pe Cuviosul Filaret Milostivul. Acesta a trăit pe la anul 780, pe vremea împăratului Constantin și Irina. Fiul unor părinți de bun neam, Gheorghe și Ana, era de loc din țara Paflagonilor. Mai târziu, după lege, și-a luat femeie cu cununie și se îndeletnicea cu lucrarea pământului, loc din care își agonisea cele care-i trebuiau pentru a trăi. Tot din roadele pământului făcea milostenii săracilor.

Conform calendarului ortodox, astăzi, 1 decembrie, pomenim pe Sfântul Prooroc Naum, dar și pe Proorocul Filaret

Însă, din prizma diavolului a ajuns pururea pomenitul Filaret la o mare sărăcie, încât a fost lipsit de mâncare zile în șir. Dumnezeu, cu puterea lui, nu l-a lăsat așa și a rânduit sp se căsătorească cu Maria, fată frumoasă și la suflet și la trup.

Unul dintre sfaturile crednice de pomenire ale sale este: ”„Să nu uitaţi, fiilor şi rudeniilor, iubirea de săraci. Să cercetaţi pe cei bolnavi şi pe cei din închisori! Să apăraţi pe văduve şi pe orfani! Să nu poftiţi lucrurile altora! Să nu lipsiţi de la slujbele şi liturghiile Bisericii! Şi ca să spun pe scurt, să nu încetaţi de a face ceea ce m-aţi văzut pe mine făcând”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×