Cadouri de 8 martie 2020. Ce nu au voie să primească profesorii. Este total interzis în școli

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
08/03/2020, 14:20
Cadouri de 8 martie 2020. Ce nu au voie să primească profesorii. Este total interzis în școli
Ce cadouri nu au voie să primească profesori de 8 Martie. Sursa foto: Pinterest.com

Ca la orice sărbătoare de peste an românii cumpără cadouri și flori pentru persoanele dragi, dar și pentru profesori sau educatori, dar trebuie să știe că autoritățile au interzis oferirea de atenții cadrelor didactice care vor fi sancționate aspru dacă primesc atenții de la părinți sau de la copii.

Profesorii nu au voie să primească cadouri în bani și bunuri materiale

Autoritățile reamintesc ferm că potrivit codului etic al profesorului care a intrat în vigoare în anul 2018 cadrele didactice nu au voie să primească absolut niciun cadou în bani sau alte bunuri materiale, în schimb profesorii și educatorii pot primi doar un mic dar simbolic, cum ar fi florile, mărțișoarele sau felicitările.

În ciuda tuturor acestor restricții părinții și elevii continuă să ofere cadouri în fiecare an cadrelor didactice și nici măcar nu se sfiesc să recunoască acest lucru. Este un lucru bine știu de când lumea că la fiecare sărbătoare, fie că este 8 Martie, fie că serbarea de final de an, părinții oferă cadouri substanțiale cadrelor didactice.

Ce pățesc cadrele didactice care primesc cadouri substanțiale

În situația în care educatorii și profesorii nu respectă prevederile Codului pot fi sancționați disciplinar de către Consiliul Profesoral. Cadrul didactic care încalcă regulamentul poate fi penalizat cu observație scrisă, diminuarea salariului ori chiar desfacerea contractului de muncă în situații deosebite.

„Profesorii nu au voie să primească bani sume de bani de la părinţi sau alte bunuri materiale consistente de la aceştia. Suntem într-o perioadă în care un mărţişor, o floare, nu reprezintă o problemă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București pentru PRO TV Marina Manea.

„Sancţiunile sunt aplicate în astfel de situații de instituţiile abilitate, prin avertismente, reducerea din salariu, până la desfacerea contractului. Au fost și situații mai grave, fapte de corupție pe care le-au gestionat instituţiile abilitate ale statului”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București.

Care este părerea directorilor de școli în legătură cu această „regulă”

„Continuăm munca începută acum 2 ani şi sperăm să ajungem la liman cu ce ne-am propus. Primul anunţ a fost făcut în 2016. Din octombrie anul trecut, în sistemul de învăţământ există un Cod de etică ce incriminează fix aceste lucruri pe care le-am interzis noi în 2016: cadourile către cadrele didactice şi meditaţiile contra-cost ale copiilor cu profesorii de la clasă. Eu aşa am considerat, să popularizez cât mai mult aceste informaţii pentru a obţine rezultatul dorit.

Spre exemplu, în luna decembrie 2018, înainte de serbările de Crăciun, fiecare învăţător şi diriginte a convocat şedinţă cu părinţii în care li s-au comunicat aceste prevederi ale Codului de etică. Acum, la fel, în apropierea zilelor de 1 şi 8 martie, am făcut acest afiş prin care atrag atenţia elevilor şi părinţilor că nu este în regulă dacă oferă cadouri.

De acum 2 ani, nu am mai observat profesori care să primească daruri. Aici nu vorbim de tradiţia de a oferi un mărţişor cu o floare, ar fi ceva absurd să interzicem asta. Un mărţişor, un ghiocel, o floare, da, dar cadouri eu n-am mai văzut în şcoală. Am fost destul de atent la ce s-a întâmplat, în afară de flori, nu au primit «atenţii»”, a declarat directorul unui liceu din Brăila.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×