Cadoul secret pe care i l-a oferit Nicolae Ceaușescu Elenei la ultima lor aniversare, înainte să fie executați

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
01/11/2019, 13:46
Cadoul secret pe care i l-a oferit Nicolae Ceaușescu Elenei la ultima lor aniversare, înainte să fie executați
Nicolae Ceaușescu era foarte atent cu soția lui, Elena. Sursa foto: adevărul.ro

Nicolae Ceaușescu și Elena au fost căsătoriți până când moartea i-a despărțit, iar moartea a venit în ziua de Crăciun, în anul 1989. Înainte să fie executați, Ceaușescu a vrut să fie gentilom cu Elena, ca în fiecare an. Cei doi își sărbătoreau anii de căsnicie pe 23 decembrie, însă în anul 1989, având în vedere situația tensionată care exista în România, iar fostul dictator avertizat fiind că se împute treaba, cei doi au renunțat la a mai sărbători ceva.

Cadoul secret pe care i l-a dat Nicolae Ceaușescu Elenei în 1988: un colier comandat din străinătate

Cu toate acestea, la ultima lor aniversare, care ar fi avut loc în anul 1988 (n.r.: Nicolae și Elena s-au căsătorit pe 23 decembrie 1947, conform unor documente oficiale prezentate de istoricul Lavinia Betea), Nicolae a vrut să o surprindă pe femeia vieții lui cu un buchet imens de flori și un colier pe care fosta primă doamnă nu l-a purtat niciodată pentru că nu i-ar fi plăcut. De altfel, în legătură cu o mare parte a bijuteriilor pe care le dețineau soții Ceaușescu nu se știe unde a ajuns.

Se știe că Nicolae și Elena adorau lucrurile grandioase, extrem de prețioase, chiar dacă astăzi sunt privite ca un kitsch. Elenei îi plăcea să primească obiecte făcute manual precum ștergare sau diferite accesorii vestimentare, dar era înnebunită și după bijuterii, în special perle.

Elena refuza unele cadouri de frică ori pentru că nu erau valoroase

Se spune că Elena ar fi refuzat multe cadouri pe care le primea în diferitele delegații unde îl însoțea pe nea Nicu pentru că nu erau toate de valoare, ori pentru că se temea că i-ar pune viața în pericol. Așadar, colierul pe care nu l-a mai purtat niciodată Elena rămâne una dintre bijuteriile care au dispărut și despre care nu se știe nimic. Nicolae ar fi comandat bijuteria din străinătate, iar pentru prelucrarea ei a fost nevoie de câteva luni.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×