Căderi record la Bursa de Valori București, după ce Guvernul a anunțat “taxa pe lăcomie”

Victor Anghel   
în Stiri de ultima ora
19/12/2018, 13:44
Căderi record la Bursa de Valori București, după ce Guvernul a anunțat “taxa pe lăcomie” GALERIE FOTO
Căderi record la Bursa de Valori București, după ce a fost anunțată “taxa pe lăcomie” de Guvern

Deciziile anunțate de Guvernul României privind “taxa pe lăcomie” au îngenuncheat Bursa de Valori București, care a înregistrat astăzi căderi record. Principalii indici ai BVB s-au deschis în coborâre abruptă azi pe fondul declarațiilor făcute de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, cu privire la noile taxe care urmează să fie impuse printr-o ordonanță de urgență. “Taxa pe lăcomie” va crește comisioanele și marjele fixe practicate de bănci.

“Mesajul de la Guvern vine intr-un moment prost din doua motive. Este o decizie pe ultima suta de metri, la final de an si aduce taxe excesiv de mari, pe industrii unde companiile mici vor avea de suferit, daca ordonanta intra in Monitorul Oficial in actuala formula. Aceste taxe vor fi transferate catre populatie, este clar, prin comisioane si marje mult mai mari”, a declarat Horia Gusta, CEO Certinvest, în cadrul unei emisiuni la Digi 24.

Căderi record la Bursa de Valori București, după ce a fost anunțată “taxa pe lăcomie” de Guvern

Astăzi, 19 decembrie, Bursa de Valori Bucureşti continuă să scadă drastic. Specialiștii spun că scăderea a depășit pragul de 8%. În plus, mai multe companii din energie sunt pe roşu, iar OMV Petrom înregistra o scădere de peste 9%. De asemenea, au apărut și primele efecte ale anunțului privind taxarea suplimentară a băncilor, companiilor din energie și telecom.

BVB a deschis în cădere liberă sedința de azi; căderile sunt unele record pentru anul acesta. Indicele acțiunilor blue-chip se prăbușește cu rapiditate, în primele 15 minute pierderea este de 7,5 la sută. De asemenea, indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, era în scădere cu 7,35%, în timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor înregistra o depreciere de -2,77%. BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, consemna o scădere de 5,61%.

Eugen Teodorovici ocupă în prezent funcția de ministru de Finanțe

Banca Transilvania și grupul bancar BRD Societe General sunt companiile cu cele mai mari scăderi: ele coboară cu 14,9 respectiv 10,2 procente. Mai apoi, Romgaz și OMV Petrom au pierderi de aproximativ 5 procente.

Tot azi, după ora prânzului, președintele României a susținut o conferință de presă despre măsurile anunțate de Guvern care vizează, printre altele, introducerea de noi taxe pentru bănci şi limitarea preţului gazelor. Klaus Iohannis a spus despre taxele anunțate de Eugen Teodorovici că aruncă economia în aer.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×