Bursele europene, afectate de bombardamentele din Irak! Acțiunile au scăzut dramatic

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
08/01/2020, 14:45
Bursele europene, afectate de bombardamentele din Irak! Acțiunile au scăzut dramatic
Specialiștii economici, îngrijorați de prăbușirile acțiunilor europene pe fondul bombardamentelor din Irak. Sursa foto: zf.ro

Criza provocată de SUA în Orientul Mijlociu după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani capătă proporții pe zi ce trece și tinde să aibă consecințe grave, inclusiv asupra sectorului economic. Potrivit specialiștilor, toate bursele europene au de suferit după ce bazele americane din Irak au fost bombardate.

Bombardamentele din Irak au dus la scăderea semnificativă a acțiunilor europene

Concret, acțiunile europene au înregistrat miercuri scăderi semnificative, după ce mai multe rachete iraniene au fost lansate asupra forţelor americane din Irak. De teama unei escaladări militare a conflictului, din ce în ce mai mulți investitori preferă să evite activele de risc, anunță Mediafax.

Prin urmare, indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 0,5% cu 0807 GMT, în această situație fiind mai ales companiile germane, care se confruntă cu o prăbușire a acțiunilor.

Cele mai afectate sunt firmele care activează în industria chimică, în timp ce acţiunile companiilor de petrol şi gaz s-au majorat, pe fondul creşterii preţurilor petrolului cauzate, din cauza unor întreruperi ale livrărilor din Orientul Mijlociu.

Prețul petrolului a înregistrat o creștere îngrijorătoare

Datele oficiale arată că prețul petrolului Brent a ajuns la 69,21 dolari barilul, ceea ce se traduce printr-o creștere de 1,4%. Activele de refugiu, cazul aurului și yenului japonez, spre exemplu, au înregistrat la rândul lor majorări importante.

Nu același lucru se întâmplă, însă, cu acțiunile asiatice, care traversează o perioadă de-a dreptul îngrijorătoare. Indicele Nikkei 225 a scăzut cu 1,3%, în vreme ce Hang Seng din Hong Kong a înregistrat o cădere de 0,8%.

Nu vin vești bune nici de la București, pentru că bursa se află în momentul de față într-o scădere ușoară, indicele BET al celor mai lichide acțiuni înregistrând un minus de 0,25%, la 9.861 puncte. Din cele mai lichide 16 acțiuni, doar trei înregistrau creșteri. Este vorba despre BVB, MedLIfe și OMV Petrom.

De asemenea, indicele BET a înregistrat scăderi alarmante, în linie cu marile pieţe de capital europene. Vorbim despre o cădere cu 0,23%, în timp ce BET-FI a înregistrat un declin de 0,61%, şi BET-NG de 0,27%.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×