Cine era generalul ucis la ordinul lui Trump! Soleimani se afla pe lista neagră a teroriștilor

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
05/01/2020, 15:56
Cine era generalul ucis la ordinul lui Trump! Soleimani se afla pe lista neagră a teroriștilor GALERIE FOTO
Americanii au ucis un important lider iranian. Sursa foto - facebook

Ies la iveală mai multe detalii legate de cine era generalul ucis la ordinul lui Trump! Vă readucem aminte că Qassem Soleimani și-a pierdut viața în urma atacului cu drone comandat de Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii.

Cine era generalul ucis la ordinul lui Trump!

Privit ca un adevărat salvator în Iran, Qassem Soleimani s-ar afla pe lista neagră a teroriștilor sancționați de Consiliul European, conform Jurnalului Oficial al Uniunii Europene publicat în 9 august 2019.

Mai exact, consiliul UE a dispus măsuri restrictive în scopul combaterii terorismului împotriva acestuia. De asemenea, alături de Soleimani se regăseau alte 14 nume, multe dintre ele originare din Iran, dar și 1 de grupări și entități, printre care și Hamas, Aripa Militară a Hezbollahului și Partidul Muncitoresc din Kurdistan.

Soleimani se afla pe lista neagră a teroriștilor

Vă readucem aminte că Soleimani, în vârstă de 62 de ani, a fost un important lider militar iranian. El era șeful Forței Quds din cadrul Gărzilor Revoluționare și arhitectul influenței răspândite a Iranului în Orientul Mijlociu.

Cea mai înaltă instanţă de securitate din Iran a promis  să răzbune „la momentul şi în locul potrivit” moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis în urma unui atac american la Bagdad.

„America trebuie să ştie că atacul său criminal contra generalului Soleimani a fost cea mai gravă eroare a sa (…) Criminalii săi vor înfrunta o cruntă răzbunare (…) în locul şi la momentul potrivit”, a declarat într-un comunicat Consiliul Suprem iranian de securitate naţională.

La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

„În Iran era mai important decât preşedintele. Discuta cu toate facţiunile, avea linie directă cu liderul suprem şi se ocupa de politica regională a Iranului”, a declarat Dina Esfandiary, de la Century Foundation.

În autobiografia sa, el a scris că s-a născut la Rabor, un oraş din estul Iranului, iar la 13 ani a plecat în localităţile vecine pentru a munci să plătească datoria tatălui său. Când a căzut regimul,  în 1979,  Suleimani s-a alăturat ayatollahului Ruhollah Khomeini şi Gărzilor Revoluţiei.

În următorii doi ani, el a fost trimis în războiul contra Irakului, remarcându-se prin numeroase misiuni de recunoaştere în spatele liniilor inamice şi fiind numit şef de brigadă. A fost rănit şi a pierdut mulţi oameni, dar a şi intrat în contact cu numeroşi militari străini.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×