Uniunea Europeană a răspuns pozitiv solicitării venite din partea premierului Marii Britanii, Boris Johnson, oferind o nouă amânare pentru Brexit. Mai concret, potrivit acordului încheiat de reprezentanții celor 27 de state membre reunite luni dimineață pentru a dezbate această problemă, ieșirea Angliei din această structură ar urma să se producă în data de 31 ianuarie 2020.
Odată cu această amânare, acordul Brexit nu va mai putea fi renegociat
Totodată, potrivit BBC, odată cu prelungirea termenului pe care Marea Britanie îl are la dispoziție pentru a părăsi UE în mod oficial, acordul pentru Brexit obținut în urma negocierilor cu Regatul Unit nu mai poate fi renegociat în viitor. De altfel, Donald Tusk, președintele Consiliului European, a precizat că Brexit-ul s-ar putea produce chiar și mai devreme, printr-o așa-numită „flextensie”, însă este nevoie ca în interorul Regatului Unit să se ajungă la o înțelegere în acest sens. Cel puțin pentru moment, însă, o astfel de înțelegere pare mai degrabă o utopie.
Marea Britanie ar fi trebuit să părăsească Uniunea Europeană în cursul zilei de joi, 31 octombrie, însă reprezentanții tuturor statelor UE au convenit încă de săptămâna trecută asupra necesităţii unei a treia amânări a Brexitului, pentru a evita o ieşire fără acord, noul termen fiind stabilit în această dimineață. Constrâns de lege, Boris Johnson a înaintat la rândul său statelor membre, „cu jumătate de gură”, solicitarea acordării unei amânări de trei luni.
Franța cere argumente clare pentru amânarea Brexit
Dacă majoritatea țărilor din Uniunea Europeană și-au exprimat deschiderea față de o nouă amânare a Brexit-ului, Franța, în schimb, insistă asupra necesității prezentării unor argumente clare în acest sens. „Franţa vrea o amânare justificată şi proporţionată. Cu toate acestea, deocamdată nu avem nimic de acest fel”, a declarat un oficial de la Palatul Élysée.
„Trebuie să le arătăm britanicilor că depinde de ei să clarifice situaţia şi că acordarea unei amânări nu este ceva garantat”, mai spunea acesta în urmă cu câteva zile. Printr-o astfel de abordare, administraţia Emmanuel Macron speră ca presiunile asupra Guvernului Boris Johnson să genereze alegeri anticipate sau chiar un nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii