Boris Johnson, victorie zdrobitoare la alegerile din Marea Britanie! Conservatorii i-au umilit pe laburiști

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
13/12/2019, 09:03
Boris Johnson, victorie zdrobitoare la alegerile din Marea Britanie! Conservatorii i-au umilit pe laburiști GALERIE FOTO
Boris Johnson a bifat o victorie uriașă pentru conservatori. Sursa foto - Stefan Rousseau/PA Wire/dpa

Boris Johnson a obținut o victorie zdrobitoare la alegerile din Marea Britanie! Conservatorii au primit nu mai puțin de 368 de locuri în Parlament, o majoritate confortabilă, în urma scutinului legislativ.

Boris Johnson, victorie zdrobitoare la alegerile din Marea Britanie!

Rezultatul îi oferă toate condițiile lui Boris Johnson pentru a-şi îndeplini promisiunea de a scoate Regatul Unit din UE până la 31 ianuarie 2020. Laburiştii vor avea în urma scrutinului 191 de mandate.

Separatiştii din cadrul Partidului Naţional Scoţian vor avea 55 de mandate, iar Liberal Democraţii 13. Conform BBC, este cea mai mare victorie de Conservatorilor din 1987 şi cel mai slab rezultat al Laburiştilor din 1935, aceştia urmând să piardă 71 de locuri în Parlament.

Conservatorii i-au umilit pe laburiști

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Partidul Conservator a câştigat un mandat puternic pentru a realiza Brexitul şi că aceste alegeri se vor dovedi a fi istorice, urmând să dea noului guvern ”şansa de a respecta voinţa democratică a poporului britanic”.

Johnson a mai spus că ”se pare că acest guvern conservator al unei singure naţiuni a primit un mandat puternic pentru a realiza Brexitul”.

Educat la cea mai prestigioasă universitate britanică şi cunoscut pentru stilul său bombastic, premierul în vârstă de 55 de ani trebuie acum nu doar să pună în practică Brexitul, dar şi să îi convingă pe britanici că acest divorţ contencios, care va duce la negocieri comerciale de lungă durată, va merita eforturile.

Victoria clară a conservatorilor marchează ultimul eşec al oponenţilor ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, care au încercat să întoarcă rezultatul referendumului din 2016 prin luota parlamentară şi au declanşat unele dintre cele mai ample proteste din istoria recentă a Marii Britanii.

Laburiştii ar fi obţinut numai 203 locuri în Parlament, cel mai slab rezultat după 1935, după ce au oferit alegătorilor un al doilea referendum şi cel mai radical guvern socialist din ultimele generaţii. Liderul laburist Jeremy Corbyn a anunţat că va demisiona în urma rezultatului.

Liderul liberal-democraţilor, Jo Swinson, şi-a pierdut locul în Parlament în favoarea Partidului Naţional Scoţian. Ea a susţinut în campanie inversarea rezultatului referendumului din 2016.

Partidul Naţional Scoţian a câştigal locuri de la toţi rivalii săi, iar premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat că Johnson nu are mandat să scoată Scoţia din Uniunea Europeană şi a cerut dreptul de a organiza un nou vot pentru independenţa de Marea Britanie.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×