Boeing 777X a efectuat primul zbor. Este cel mai mare avion cu două motoare din lume

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
26/01/2020, 19:14
Boeing 777X a efectuat primul zbor. Este cel mai mare avion cu două motoare din lume
Boeing 777X, cel mai mare avion de pasageri cu două motoare din lume, a efectuat cu succes primul zbor *foto: AFP/BBC

Compania americană Boeing a anunțat sâmbătă că a efectuat cu succes primul zbor cu Boeing 777X, avion care dacă ajunge să fie produs în linie va deveni cel mai mare avion de pasageri cu două motoare din lume. Avionul a stat în aer nu mai puțin de patru ore.

Prin lansarea acestui avion, compania americană încearcă să treacă peste criza generată anul trecut de tragediile în care au fost implicat mai multe avioane Boeing din modelul 737 MAX.

Boeing 777X, cel mai mare avion cu două motoare din lume, a efectuat primul zbor

Potrivit celor de la BBC, avionul a decolat de pe aeroportul companiei Boeing din apropiere de Seattle, iar zborul a durat patru ore. Aeronava este cunoscută sub codul de dezvoltare 777X.

Avionul va fi însă numit oficial 777-9 și va deveni cel mai mare model dintre cele două versiuni anunțate de către compania Boeing. Cu o lungime de 76 de metri și 406 locuri, 777X are aripi pliabile, pentru a putea intra în hangar, și folosește motoare uriașe produse de către General Electric.

Conform spercialiștilor, noul aparat de zbor va intra în serviciu de anul viitor, după ce vor fi efectuate teste suplimentare. Boeing 777-9 este concepută drept un concurent pentru Airbus A350-1000, care are o capacitate de 360 de locuri.

Boeing încearcă să se redreseze după criza făcută de modelul 737-MAX

Compania Boeing se află într-o criză profundă după ce două aeronave 737 Max s-au prăbușit la o distanță de cinci luni una de alta. Mai întâi a fost vorba de un zbor în Indonezia, în octombrie 2018, apoi anul trecut, în Etiopia.

Americanii sunt supuși acum investigațiilor, după ce au fost acuzați că au sacrificat siguranța pasagerilor pentru a grăbi producția avioanelor pentru clienții lor.

În acest moment toate modelele 737 Max, cel mai bine vândut avion Boeing, sunt ținute la sol. Acest lucru a costat Boeing nu mai puțin de 9 miliarde de dolari!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×