Un studiu realizat de cercetătorii din cadrul Centrului Medical al Universității din Stanford, Statele Unite ale Americii a scos în evidență un detaliu care ne dă fiori. Asta pentru că simptomele noului coronavirus pot fi camuflate cu ușurință de alte afecțiuni ale sistemului respirator. Potrivit specialiștilor, un pacient diagnosticat inițial cu gripă poate fi, de fapt, pozitiv cu agentul patogen care a infectat deja peste 8.000 de cazuri la nivel global.
Gripa sezonieră poate camufla simptomele coronavirsului
Cercetarea oamenilor de știință de peste ocean a vizat un eșantion de 562 de oameni, fiecare dintre aceștia fiind testați pentru COVID-19, în vreme ce 517 au fost testați și pentru alte virusuri comune ale sistemului respirator precum gripă (tulpinile A și B), rinovirus, adenovirus, și mai multe tipuri de pneumonie. În urma analizelor, medicii au ajuns la concluzia că aproximativ 1 din 5 pacienți infectați cu coronavirus aveau și un alt virus respirator.
Aceste coinfecții nu fac altceva decât să adâncească și mai mult misterul în privința noii boli care a îngenuncheat întreaga lume, susțin autorii studiului. Pe de altă parte, concluziile prezentate de experții din SUA trag un puternic semnal de alarmă și oferă indicații prețioase în vederea strategiei de testare și, ulterior, de tratare a bolii.
Cercetătorii avertizează că o persoană depistată pozitiv cu un alt virus respirator poate avea și COVID-19
Situația este, însă, extrem de gravă, întrucât spitalele nu dispun de un număr nelimitat de teste pentru coronavirus. În multe dintre statele afectate, printre care se numără și România, medicii aleg să testeze mai întâi pentru gripă, ceea ce nu face altceva decât să pună pacientul în pericol, în eventualitatea în care este, de fapt, infectat cu COVID-19.
În plus, de cele mai multe ori, dacă rezultatele sunt pozitive pentru gripă, medicii trag automat concluzia că nu poate avea coronavirus, lucru care nu este neapărat adevărat. „Având în vedere rezultatele acestui studiu, nu putem presupune că dacă un pacient testează pozitiv pentru un alt virus respirator, nu are și COVID-19”, a explicat Nigam Shah, unul dintre autorii studiului.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Dintre cei 562 de pacienți care au fost testați pentru COVID-19, 517 au fost testați și pentru alte virusuri comune. În total, vorbim despre 49 de cazuri confirmate de COVID-19, dintre care 11 (22%) au fost testate pozitiv și pentru alte afecțiuni respiratorii.
Trebuie spus că studiul este unul preliminar și se bazează pe un număr relativ mic de persoane. În aceste condiții, nu putem ști în ce măsură eșantionul de pacienți care s-a prezentat la Stanford este reprezentativ și pentru alte țări, precum România. Cu toate acestea, experții afirmă că rezultatul cercetării sunt demne de luat în seamă, mai ales că noul coronavirus ridică în continuare nenumărate semne de întrebare.