BNR vrea amânarea creșterii pensiilor. Economistul-șef al Băncii Naționale, avertisment sumbru despre deficitul bugetar

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
27/11/2019, 15:11
BNR vrea amânarea creșterii pensiilor. Economistul-șef al Băncii Naționale, avertisment sumbru despre deficitul bugetar
BNR vrea amânarea creșterii pensiilor. Sursa foto: bursa.ro

BNR vrea amânarea creșterii pensiilor! Legea pensiilor prevede pentru anul 2020 o majorare cu 40% a veniturilor pensionarilor din România, ceea ce va fi o veritabilă piatră de moară pentru buget! Avertismentul vine de la economistul-șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea.

BNR vrea amânarea creșterii pensiilor

Acesta susține că deficitul bugetar va depăși 6,5% în 2022, din cauza majorării pensiilor. De cealaltă parte, premierul Ludovic Orban spune că legea va fi respectată, iar bugetul va fi construit în funcție de această majorare.

Expertul BNR Valentin Lazea a avertizat că dacă se amână majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2020 vor exista costuri politice, dar dacă se aplică vor exista costuri economice imense care vor fi urmate tot de costuri politice.

În 2021 este prevăzută și recalcularea pensiilor

„Potrivit legii pensiilor, acestea cresc cu 40% într-un singur an. 40% este o cifră care în Europa nu există. Avem ca efect 3,6% PIB în acest an, 4,5% din PIB în 2020, 5,7% din PIB în 2021. Este numai efectul aplicării legii pensiilor, toate acestea în ipoteza că nu va fi recesiune și vom avea o creștere robustă. Mai e ceva, în 2021 e prevăzută recalcularea pensiilor, o altă bombă cu fitil aprins, încă 1% din PIB. Asta e aritmetica curată”, a spus Lazea.

Valentin Lazea atrage atenția că majorarea pensiilor se face pe bani pe care statul nu îi are efectiv, iar toate măsurile avute în vedere pentru creșterea veniturilor bugetare nu acoperă deficitul pe care îl produce în buget legea pensiilor.

În replică, Ludovic Orban a declarat că în 2020 vor crește pensiile cu 40% pentru că „există o lege în vigoare pe care intenționăm să o aplicăm”.

„La ora actuală există o lege în vigoare pe care intenționăm să o aplicăm. De altfel e și puțin probabil ca în an electoral un parlament să modifice legea. Normal că vor crește (pensiile cu 40% – n.r.)”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a spus că Executivul va construi proiectul de buget de stat având în vedere și creșterea pensiilor în 2020. Pensii speciale se pare că a intrat în vizorul guvernului. Premierul a spus că Guvernul face o analiză „extrem de serioasă” în privința pensiilor speciale.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×