Biserica se adaptează în fața epidemiei de coronavirus: „Slujbele se vor oficial în condițiile prevăzute de noile reglementări”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
11/03/2020, 17:26
Biserica se adaptează în fața epidemiei de coronavirus: „Slujbele se vor oficial în condițiile prevăzute de noile reglementări”
Biserica Ortodoxă Română se adaptează în fața epidemiei de coronavirus *foto: facebook

România a intrat în scenariul 2 al epidemiei de coronavirus, după ce au fost înregistrate peste 25 de cazuri la nivel național de infecție cu covid-19. În această situație, au fost luate noi măsuri mai restrictive, printre care se numără și interzicerea evenimentelor publice cu o prezență mai mare de 100 de persoane, dar și sistarea exporturilor de medicamente sau decalarea programului de muncă pentru persoanele care merg cu mijloace de transport în comun. Noua situație în care se află țara noastră din cauza virusului pune probleme și Bisericii, cea care trebuie să găzduiască mai multe slujbe în perioada următoare, dat fiind faptul că ne aflăm în Postul Paștelui și sărbătoarea de Buna Vestire este la un pas.

Biserica Ortodoxă Română, măsuri suplimentare din cauza coronavirus

Într-o reacție pentru FANATIK, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a susținut că în această perioadă lăcașele de cult vor fi deschise pentru enoriași, dar activitatea se va desfășura sub incidența noilor prevederi:

„Bisericile rămân deschise, desigur. Slujbele se vor oficia in condițiile prevăzute de noile reglementări valabile pentru toate instituțiile publice ce intra sub incidența lor”, a povestit Bănescu.

„Toate măsurile anunțate până acum de oficialități vizează în mod firesc și necesar reducerea drastică a aglomerației in toate spațiile publice, nu suspendarea totală a activității din ele. Bisericile nu fac desigur excepție și nici nu trebuie să devină obsesia persistentă a cuiva care visează la închiderea lor.

Dacă realitatea obiectivă, justificată de clare rațiuni medicale o impune, limitarea accesului la un anumit număr de persoane în anumite locuri din spațiul public, inclusiv biserici, este una rațională și temporar acceptabilă, pentru că are un rol preventiv de diminuare a propagării virusului. Problema esențială în actualul context o constituie sănătatea publică”, a mai spus Bănescu.

BOR va instrui clerul și credincioșii cu noile reglementări de igienă

Totodată, BOR a anunțat că își va instrui atât clerul, cât și pe credincioși, cu privire la noile reglementări apărute din cauza coronavirusului:

„Biserica pledează ferm pentru respectarea cu rigoare a normelor de igienă recomandate insistent de autoritățile medicale și a tuturor reglementărilor guvernamentale. Norme și reglementări pe care le va împlini ea însăși concret la nivel comunitar/ parohial. Slujbele Bisericii se vor oficia in continuare cu grija necesară respectării reglementărilor in vigoare.

Credința in Dumnezeu este într-un asemenea timp și antidotul ideal la virusul fricii și al deznădejdii demobilizatoare”, a fost mesajul lui Bănescu, după ce autoritățile au luat decizia să înăsprească măsurile, în fața epidemiei de coronavirus.

Reamintim că în urmă cu câteva zile, când s-a pus problema încetării activităților cu mai mult de o mie de participanți, BOR a avut o reacție ceva mai controversată. Acum se pare că Biserica va încerca să își protejeze cât mai bine enoriașii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×