Bicarbonatul de sodiu, între leac și pericol pentru sănătate! Ce spun medicii despre riscurile la care vă expuneți

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
13/06/2019, 10:57
Bicarbonatul de sodiu, între leac și pericol pentru sănătate! Ce spun medicii despre riscurile la care vă expuneți
Consumul necontrolat de bicarbonat poate duce la edem cerebral. Sursa foto: TreeHugger

Bicarbonatul de sodiu poate fi soluția ideală pentru mai multe probleme, dar este și un pericol pentru sănătate, iar asta o spun medicii avizați. Această sare acidă utilizată a fost cunoscută de mult timp ca un pansament gastric, însă folosirea ingredientului esențial pentru aluat poate fi și una cu consecințe destul de grave.

Bicarbonatul de sodiu trebuie folosit cu maximă atenție

Medicul internist Marius Călinci spune că bicarbonatul este eficient în tratarea anumitor simptome, în special a erupțiilor cutanate, dar nu și a afecțiunilor. Bicarbonatul de sodiu consumat în necunoștință de cauză poate duce la vasodilatația cerebrală, care duce la edem cerebral. Vasodilatația se produce din cauza trece organismului de la aciditate la o alcalinizare puternică.

Medicul spune că într-adevăr organismul se poate adapta atât la aciditate cât și la alcalinizare, iar dacă bicarbonatul este folosit ca supradozare, în loc de medicament, se poate aduce chiar și la deces. Bicarbonatul are, totuși, rolul de a neutraliza secrețiile acide din stomac, mai precizează doctorul Călinic, conform adevărul.ro.

Bicarbonatul de sodiu este eficient la desfundarea chiuvetei. Sursa foto: Chemical Safety Facts

Doctor: „Bicarbonatul schimbă PH-ul gurii”

Datorită proprietăților sale, bicarbonatul de sodiu a fost folosit în tratarea anumitor probleme dermatologice. Una din cele mai frecvente utilizări este tratarea micozelor bucale. Gargara cu bicarbonat de sodiu poate ameliora anumite simptome de stări de rău și schimbă PH-ul gurii, mai spune medicul.

„Pe vremea când medicamentele erau preparate de farmacist, pe baza unei reţete precise, compusul avea o destul de largă întrebuinţare. Bicarbonatul a fost cunoscut dintotdeauna ca un excelent pansament gastric, datorită capacităţii sale de a neutraliza secreţiile acide din stomac.

Având în vedere că este puternic alcalinizant, era folosit şi în dermatologie, una dintre cele mai frecvente utilizări fiind în tratarea micozelor bucale, prin gargară cu soluţie cu bicarbonat, care schimba pH-ul gurii”, a declarat doctorul Mihai Călinci pentru Adevărul.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×