Banca Transilvania, în colaps. Acțiunile au ajuns la minus 9%. Reacția instituției

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
15/01/2019, 14:51
Banca Transilvania, în colaps. Acțiunile au ajuns la minus 9%. Reacția instituției
Banca Naționlă, în colaps. Luni, a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi pe Bursă

Acțiunile Banca Transilvania au înregistrat, luni, una dintre cele mai mari scăderi pe Bursa de la București, în urma declarației făcute de Darius Vâlcov pentru ZF, care a detaliat cum va fi calculată taxa pe activele bancare. Ulterior, reprezentanții băncii au explicat că dezbaterile sunt făcute fără ca industria să fie consultată. Discuția referitoare la nivelul și metoda de calcul a taxei este pe roate și în afara sistemului bancar, fără ca reprezentanții pieței bancare să fie implicați.

Însă, din moment ce normele metodologice de aplicare a normei legale nu au fost încă publicate, Banca Națională nu este în măsură să emită o analiză concludentă. ”Banca Transilvania urmareste cu atentie stirile si declaratiile din presa nationala referitoare la taxa asupra activelor institutiilor de credit, analizand situatia de la primul anunt din presa realizat in 18 Decembrie 2018.

Banca Transilvania, în colaps- a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi pe Bursa de la București

Dezbaterea referitoare la nivelul si metoda de calcul a taxei este in desfasurare si in afara sistemului bancar, fara implicarea reprezentantilor pietei bancare. Din moment ce normele metodologice de aplicare a normei legale nu au fost inca publicate, Banca Transilvania nu este in masura sa emita o analiza de impact concludenta.

Banca Națională, în colaps. Acțiunile au ajuns la minus 9%. Reacția instituției
în urma declarației făcute de Darius Vâlcov pentru ZF, Bursa de la București a înregistrat cele mai mari scăderi

Emitentul va informa cu promptitudine actionarii si investitorii imediat ce va obtine informatii concludente referitoare la cele indicate mai sus”, a transmis Banca Transilvania, într-un comunicat publicat pe bursă. În acest moment, acțiunile băncii se prăbușesc cu aproximativ 9,58%. Totodată, toți indicii inițiali ai bursei din Capitală sunt ”pe roșu”, precum și cei al marilor companii listate.

Darius Vâlcov a făcut declarații conform cărora ”taxa pe activele bancare, așa-zisa taxă pe lăcomie, se calculează și se plărește trimestrial, ceea ce înseamnă ca la cotația ROBOR din T4 2018 taxa este de 1,2%.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×