Avertizare meteo. Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol în mai multe județe din țară

Alexa Serdan   
în Prognoza meteo
24/03/2020, 12:17
Avertizare meteo. Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol în mai multe județe din țară
Avertizare meteo. Cod portocaliu de ninsori abundente și viscol în mai multe județe din țară. Sursa foto; pixabay.com

Agenția Națională de Meteorologie a emis noi coduri portocalii de vreme rea valabil în mai multe zone de pe teritoriul țării noastre. Una dintre avertizările meteo de vreme rea intră în vigoare în cursul zilei de marți, 24 martie, și este valabilă în următoarele 2 zile.

Cod portocaliu de viscol și ninsori abundente în zona Olteniei

Meteorologii au emis la ora 11:00 un cod portocaliu de viscol și ninsori abundente valabil pe parcursul acestei zilei în județele Mehedinți și Dolj, precum și în zona montană a județelor Gorj, Hunedoara și Caraș-Severin. În aceste regiuni sunt așteptate până la ora 20:00 ninsori moderate cantitativ și viscol.

De asemenea, ANM a mai precizat că în aceste zone se va depune un strat consistent de zăpadă, în special în vestul Olteniei și în Carpații Meridionali unde cantitățile de precipitații vor atinge 10-15 l/mp.

Vântul va prezenta intensificări și va atinge la rafală 55-75 km/h, iar în zona montană a județelor Caraș-Severin, Hunedoara și Gorj, rafalele vor depăși 80-90 km/h, în timp ce pe crestele montane zăpada va fi viscolită și vântul va sufla cu 100-120 km/h.

Meteorologii avertizează că viscolul și vântul vor persista în următoarele 2 zile

În plus, ANM a mai anunțat că în cursul acestei zile, 24 martie, de la ora 20:00 va intra în vigoare un alt cod portocaliu de intensificări ale vântului, codul fiind valabil până joi, 26 martie, ora 10:00. Regiunile afectate sunt în continuare zona montană a județelor Caraș-Severin, Mehedinți, Hunedoara și Gorj. 

Potrivit meteorologilor în aceste regiuni din țară vântul va prezenta intensificări cu viteze în general de 80-110 km/h, spulberând puternic zăpada căzută. 

Avertizare meteo. Cod galben de vânt în majoritatea regiunilor țării

Totodată, meteorologii au mai emis și o avertizare cod galben de vânt care este valabilă tot în cursul acestei zile, până la ora 20:00. În această perioadă, în cea mai mare parte a zonei montane, în Dobrogea, Muntenia, Banat, Crișana, local în Oltenia, sud-vestul Moldovei, precum și în jumătatea sudică a Transilvaniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 55-75 km/h.

În plus, un al doilea cod galben de vânt puternic va intra în vigoare începând astăzi, 24 martie, de la ora 20:00 și va fi valabil până joi, 26 martie, ora 10:00.

Meteorologii transmit că în acest interval vântul va sufla cu intensificări care vor atinge 55-80 km/h, vizibilitatea va fi redusă, iar la munte zăpada va fi spulberată. Zonele afectate de acest cod galben sunt cele montane, nord-estul Munteniei, dar și litoralul Mării Negre.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×