Alertă ANM. Cod portocaliu de viscol și cod galben de vânt puternic în mai multe regiuni din țară

Alexa Serdan   
în Prognoza meteo
03/03/2020, 10:16
Alertă ANM. Cod portocaliu de viscol și cod galben de vânt puternic în mai multe regiuni din țară
Cod portocaliu de viscol și cod galben de vânt puternic în mai multe zone din țară. Sursa foto: pixabay.com

Agenția Națională de Meteorologie a emis o avertizare nowcasting cod portocaliu de viscol pentru mai multe regiuni din țara noastră. În plus, meteorologii au mai emis și patru avertizări cod galben de vânt care vizează mai multe zone, precum și crestele montane.

Cod portocaliu de viscol în zonele montane din Caraș-Severin și Hunedoara

ANM avertizează că în această dimineață a intrat în vigoare un cod portocaliu de viscol valabil pentru crestele montane din județele Caraș-Severin și Hunedoara. Aici, la înălțimi care depășesc 1.800 de metri altitudine, vântul va sufla puternic și va atinge la rafală 130-140 km/h.

De asemenea, meteorologii au mai anunțat că atenționarea nowcasting este valabilă până la ora 11:00, iar vântul va spulbera zăpada care există pe munți și automat vizibilitatea va fi redusă, urcarea pe munte fiind interzisă în timpul codului portocaliu de vreme rea.

Cod galben de vânt puternic în 4 județe din țara noastră

Tot în această dimineață, Agenția Națională de Meteorologie a mai emis și un cod galben de vânt puternic care vizează patru județe de pe teritoriul țării noastre. Este vorba de Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea și Sibiu. În aceste regiuni vântul va sufla cu intesitate și va atinge la rafală peste 55 km/h.

De asemenea, pe durata următoarelor ore, în judeţele Gorj şi Vâlcea, la altitudini de peste 1.800 de metri, intensificările vântului vor fi temporare, iar vitezele la rafală vor atinge 90 – 100 km/h, în timp ce zăpadă va fi spulberată. În Caraș-Severin vântul va atinge la rafală 60-70 km/h.

Totodată, localitățile Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Roșia, Turnu Roșu, Boița din județul Sibiu se află sub atenționare de cod galben de vânt puternic. În aceste regiuni vântul va atinge la rafală 55-65 km/h, codul galben fiind valabil tot până la ora 11:00. Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maxim şase ore, precizează ANM, prin urmare pe parcursul zilei avertizările urmează să fie actualizate.

Vremea în luna lui „Mărțișor”, schimbătoare de la o zi la alta

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis că vremea în luna martie va fi în general schimbătoare și zilele reci și umede vor alterna cu cele însorite și călduroase. În ciuda acestor modificări de temperatură vremea va fi frumoasă, în timp ce maxima va fi mai ridicată decât în luna februarie.

„Această alternanţă se produce din cauza modificărilor ce survin în circulaţia aerului deasupra sud-estului Europei şi de asemenea din cauza retragerii dorsalei anticiclonului est-european spre răsărit ceea ce favorizează pătrunderea aerului mai cald şi mai umed (venit dinspre bazinul Mediteranei sau dinspre Atlantic) în zona ţării noastre.

Ca o consecinţă a acestor schimbări în distribuţia centrilor barici de pe continentul european, temperatura medie lunară înregistrează un salt evident faţă de luna februarie. Excepţie fac unele zone restrânse din depresiunile intramontane, aflate în estul Transilvaniei, unde mediile de temperatură se menţin scăzute, ajungând până la minus un grad Celsius”, spun meteorologii, informează digi24.ro.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×