Avertismentul unui specialist în boli infecțioase al armatei americane! Acesta este doar primul val al epidemiei de coronavirus: „Trebuie să ne pregătim pentru al doilea”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
14/03/2020, 17:46
Avertismentul unui specialist în boli infecțioase al armatei americane! Acesta este doar primul val al epidemiei de coronavirus: „Trebuie să ne pregătim pentru al doilea”
Un expert în boli infecțioase din cadrul armatei americane susține că trebuie să ne pregătim pentru al doilea val al epidemiei de coronavirus. Sursa foto: CNN.com

Având în vedere asemănările izbitoare dintre noul coronavirus și gripa sezonieră, tot mai mulți experți și oameni de știință speră ca răspândirea agentului patogen care a speriat întreaga lume să fie stopată cu venirea verii și, implicit, a temperaturilor extrem de ridicate. În cazul în care s-ar adeveri, un astfel de scenariu le-ar acorda savanților care încearcă să creeze un vaccin eficient timpul necesar pentru ca demersul lor să aibă sorți de izbândă.

Un specialist american în boli infecțioase ne avertizează că urmează „al doilea val” al epidemiei de coronavirus

În urma studiilor realizate de cercetători din cadrul celor mai prestigioase universități din întreaga lume, aceștia au ajuns la concluzia că virusul COVID-19 este cel puțin la fel de infecțios precum cel gripal și se transmite extrem de ușor, dovadă fiind sutele de mii de cazuri înregistrate deja la nivel mondial. Diferența majoră este, însă, că în momentul de față nu avem un vaccin sau vreun tratament care să pună capăt pandemiei.

În plus, chiar dacă vremea caldă ar face ca agentul patogen descoperit în China să „ne dea mai puține bătăi de cap”, acesta ar putea lovi din nou odată cu instalarea sezonului rece, avertizează Nelson Michael, medic specialist în boli infecţioase al armatei americane.

De aceea, „este foarte important să se înţeleagă că tot ce facem noi acum şi toate măsurile luate sunt pentru a ne pregăti pentru al doilea val al epidemiei”, mai spune specialistul de peste ocean.

Nu se știe cu exactitate cât de mult va afecta sezonul cald răspândirea coronavirusului

În altă ordine de idei, într-o țară precum Singapore, unde temperaturile sunt ridicate pe toată durata anului, au fost confirmate deja peste 100 de infecţii cu noul coronavirus, este greu de anticipat în ce măsură va putea sezonul cald să pună capăt pandemiei. De asemenea, zeci de cazuri de contaminare cu COVID-19 au fost anunțate în state precum  Australia, Brazilia şi Argentina, ceea ce ne poate face să bănuim că virusului îi priește, din păcate, vremea caldă.

Pe de altă parte, dacă analizăm cu atenție cele mai afectate regiuni de pe glob, observăm că toate acestea, fie că vorbim despre Wuhan (China), Coreea de Sud sau Italia, se află în zone situate relativ la aceeaşi latitudine, cu temperaturi şi umiditate similare.

Totodată, o serie de studii preliminarii i-au condus pe cercetătorii din cadrul Universității Maryland din SUA la concluzia că anumite condiţii climatice pot facilita răspândirea virusului. Potrivit lui Brittany Kmush, expert în sănătate publică la Universitatea Syracuse din New York, „gripa obişnuită şi alţi coronaviruşi cunoscuţi, au tendinţa de a acţiona sezonier, cu epidemii care ating apogeul în lunile de iarnă, în emisfera nordică”.

Cu toate acestea, nu ştim dacă şi Covid-19 va urma aceeaşi tendinţă. Sperăm – acesta este termenul corect: sperăm – că vara va reduce numărul de îmbolnăviri.

Acum este pur şi simplu prea devreme să putem spune dacă vom avea o tendinţă sezonieră, în cazul Covid-19. Dacă numărul de infecţii va scădea în timpul verii, cred că ar fi o bună idee să ne pregătim pentru lunile de iarnă care vor urma”, a explicat specialistul.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×